naar top
Menu
Logo Print

CONSUMENT KIEST KOOKPOTTEN BEWUSTER DAN OOIT

Wees dus geinformeerd

Kookpotten

De keuze van een kookpot is geen sinecure. Een eerste cruciale vraag is: kookt je klant op inductie of niet? Maar ook dan resten er hem nog vele opties. Raad altijd de juiste pot voor de juiste toepassing aan. Dat lukt telkens dankzij de specifieke kenmerken van elk materiaal. Deze kennis en directe levering zijn uw belangrijkste USP's, naast de beleving in uw winkel.

CONSUMENT VANDAAG VEEL BEWUSTER

Het verhaal van kookpotten is complex, maar u kent het toch best goed, want consumenten zijn vandaag veel meer bezig met het 'juiste' kookmateriaal. Wanneer u hem adequaat de weg kunt wijzen, kan dat een grote meerverkoop opleveren.

KOOKPOTTEN IN INOX

De bodem van een kookpot in inox, ook roestvrij staal (rvs) genaamd, bestaat vaak uit een binnenste laag sterk rvs; een tussenlaag uit aluminium of koper, die beter de warmte geleidt, en dan een onderste laag rvs of staal. Bij een capsulebodem zitten deze drie lagen in een capsule. Anders zijn ze mee verwerkt in de body. De onderste laag is mogelijk magnetisch, zodat men de pot ook op inductie kan gebruiken. Ofwel wordt dit magnetisme bereikt doordat de laag zelf magnetisch is, ofwel doordat er een ring of extra plaat op wordt aangebracht, in dat geval spreken we van een opgezette bodem.

Materiaal in drie lagen

De wanden bestaan vaak alleen uit rvs. Dat materiaal isoleert, waardoor de warmte vooral vanuit de bodem vertrekt en bovendien maximaal in de pot blijft. Ook een dubbelwandig deksel met een laagje lucht werkt extra isolerend. Maar de wand kan ook uit meerdere lagen opgebouwd zijn, vaak opnieuw twee lagen rvs met daartussen aluminium. Dit is wat men bedoelt met tri-ply. Dit type pot is voor bereidingen waarbij de warmte zich ook langs de zijkanten moet verspreiden.

Meer dan drie lagen

Er zijn ook kookpotten in inox met vijf lagen, ook in de wanden. Deze zijn nog steviger. Bovendien bieden ze een betere en gelijkmatigere warmteverspreiding én meer isolatie. Conische sauspotten kunnen wel tot zeven lagen tellen.

ANDERE METALEN KOOKPOTTEN

Geëmailleerd plaatstaal

Potten in geëmailleerd plaatstaal geleiden snel de warmte. Daarnaast is het materiaal goedkoop en zeer licht.

Koper

In de hogere prijsklassen zijn er ook kookpotten die langs de buitenkant uit het bijzonder warmtegeleidende koper bestaan, met een tussenlaag in aluminium en een binnenste laag in hard rvs.

Aluminium alleen

Deze goedkopere potten geleiden de warmte goed, maar aluminium is niet zo sterk, tenzij het gealuminiseerd is. De potten zijn wel licht en dus makkelijk hanteerbaar. Het metaal moet gecoat worden, want de voeding mag er niet rechtstreeks mee in contact komen.

Gietijzer en aardewerk populair voor slowcooking

200px

Gietijzer neemt minder snel warmte op, maar daarna geeft ze die ook trager af. Ideaal dus voor een stoofgerecht. De binnenzijde bestaat bijvoorbeeld uit crèmekleurig email, dat ruw kan zijn en daardoor lang meegaat en krokant bakt. Ook populair voor slowcooking zijn stoofpotten in aardwerk. Dit materiaal verspreidt immers zeer gelijkmatig de warmte. Bovendien is de kans op aanbakken klein, dankzij het geglazuurde oppervlak.

AFMETINGEN

De meest verkochte kookpotten hebben als diameter 16 tot 28 cm. Maar ook kleinere of grotere verkopen. Raad kookgerei aan, dat afgestemd is op de grootte van de kookzones.

MEER EN MEER GEBRUIKSVRIENDELIJK

Slimme ontwerpen voor deksels

200px

Handig voor deksels zijn houders op de rand van kookpotten, waarop men ze kan laten rusten. Ook de deksels van vele gietijzeren stoofpotten vertonen al jaren kleine uitstulpingen langs de binnenkant. De stoom condenseert er, waarna hij op de bereiding 'regent'. Ook slim: bepaalde potten hebben geen dop op het deksel, maar zijn vast te houden aan een siliconen rand. Daardoor kun je het deksel ook gebruiken als onderzetter.

Makkelijk te stapelen

Enkele fabrikanten verkopen potten met afneembare handgrepen. Dat is niet alleen handig, de potten vallen zo ook makkelijk te stapelen. Bij andere reeksen staan de handvatten nagenoeg boven de pot, waardoor ze makkelijk in elkaar te schuiven vallen.

Geïsoleerde handgrepen

Om te vermijden dat de handvaten te warm worden, bestaan die soms uit volgegoten rvs. Of ze zijn net hol, waarbij ze enkel warmte opnemen aan de laspunten, die zich vervolgens verspreidt. Andere grepen blijven koel omdat ze uit silicone of bakeliet bestaan, doordat ze groot zijn en op een metalen uitstulping gemonteerd zijn, of dankzij het dubbelwandige deksel van de pot.

Makkelijk afgieten

handige afgietdeksels BK is pionier op het gebied van veilig afgieten. Voor de ontwerpers van BK is aandacht voor veiligheid en gemak een tweede natuur geworden.
BK heeft een diversiteit aan pannen met handige afgietdeksels voor extra gemak en uiteraard veiligheid.


Afgeronde randen: 
Het merendeel van de potten beschikt over een gietrand. Sommige modellen bieden echter een extra rand om nog vlotter en veiliger af te gieten. Zo zijn bepaalde onder hen licht asymmetrisch of vertonen ze een uitstulpende ronding aan de rand. In andere gevallen valt het deksel binnen de rand te vergrendelen om af te gieten. Of vertoont het deksel een verdieping, zodat het zeker blijft liggen, terwijl je het kookvocht weggiet.

Hiermee kan men vlot alles meenemen, als men in de pot roert. Gekrulde of brede randen maken ook het uitgieten makkelijker. Sommige modellen bieden hiervoor zelfs een schenktuit.

PRESENTATIE

Ga voor beleving

Belangrijk is dat u met het aanbod van kookpotten een huiselijke sfeer schept in uw winkel, bijvoorbeeld met een aangeklede tafel. Of u werkt rond het seizoen, u organiseert kookdemonstraties … Zet zeker één kijkexemplaar per type pot uit, bij elkaar, om indruk te maken en klanten te laten uitproberen. Waak erover dat de voorstelling overzichtelijk is en dat ze voldoende de breedte en diepte van uw aanbod weerspiegelt.

Per merk of per soort?

Vele fabrikanten verkiezen een presentatie per merk. Klanten kopen vandaag immers vaak geen volledige sets meer, maar verzamelen die pot per pot. Maar ook een presentatie per soort heeft haar voordelen, volgens anderen, omdat je het hele aanbod aanbiedt vanuit de toepassing. Eén fabrikant werkte hiervoor zelfs een nieuw winkelconcept uit, over alle merken heen.

VOORRAAD

Gulden regel

U slaat het best geen al te grote voorraden in. Een advies dat we vaak horen, is: twee à drie exemplaren per type kookpot van elk merk. Maar tegelijk hangt veel af van je rotatie. Potten die je dagelijks verkoopt, moet je meer in huis nemen.

Altijd voorraad

Kookpotten

Hou in ieder geval elk product in voorraad, zodat uw klant zijn kookpot altijd meteen kan meenemen. Anders koopt hij die online wel. Vandaar dat fabrikanten ook zeer snel leveren.

Seizoensgebonden

Sommige producten verkoopt u alleen tijdens bepaalde seizoenen, zoals een aspergekoker, een stoompot met ontsapper wanneer het fruit rijp is, en de extremere maten tijdens de eindejaarsfeesten.

Zet ook accessoires in de buurt

Logischerwijs verkoopt u bij de kookpotten ook spatels, vergieten voor pasta, stoomopzetten, siliconen beschermers, pannenlappen … Allemaal zaken die vlot mee over de toonbank gaan.

Inductieproof van Le CreusetInductieproof van Le Creuset
De pan is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar er zijn naast gas een tal aan nieuwe manieren van koken bijgekomen.
Een populaire keuze is inductie; duurzaam en zonder gas.
Maar kan de pan van Le Creuset hier in mee?
 
Lees meer