naar top
Menu
Logo Print

ACCUSTOFZUIGERS

Steeds meer Belgen zwichten voor snoerloos stofzuigcomfort: accustofzuigers rollen in steeds grotere getale over de toonbank. Fabrikanten hebben deze categorie dan ook een stevige boost gegeven, door intensief in te zetten op de twee belangrijkste aankoopcriteria: autonomie en performantie. Voor robotstofzuigers - eveneens snoerloos - blijft de vraag daarentegen stabiel, al werd ook hier op vlak van performantie en autonomie aardig wat innovatiewerk verricht.

TECHNOLOGISCHE INNOVATIES

Binnen de categorie accustofzuigers zijn autonomie en performantie de twee belangrijkste aankoopcriteria, zo blijkt uit consumentenonderzoek. Fabrikanten stemmen hun innovatiebeleid dus in hoofdzaak af op deze twee parameters.

Autonomie

AEG

Waar accustofzuigers vroeger vaak een autonomie hadden van 18 à 20 minuten, zien we nu steeds meer modellen opduiken waarmee men tot 40, 55 en soms zelfs tot 75 minuten onafgebroken kan stofzuigen. Dat heeft vooral te maken door dat steeds meer fabrikanten kiezen voor krachtige hoogwaardige batterijen (in het bijzonder lithiumbatterijen), waarvan de gebruiksduur dubbel zo lang is als die van hun klassieke voorgangers. Naast het type batterij is vanzelfsprekend ook het batterij-aantal sterk autonomiebepalend. De introductie van hoogwaardige (lithium)batterijen heeft overigens niet enkel een positieve impact op de gebruiksduur, maar ook op de oplaadtermijn van het toestel: waar steelstofzuigers vroeger vaak 16 uur lang in de lader moesten, bedraagt de oplaadtijd van de nieuwste generatie steelstofzuigers amper vier uur, wat ze meteen ook een stuk energiezuiniger maakt.

Performante allround lichtgewichten

Omdat de nieuwe (lithium)batterijen gepaard gaan met een hoger vermogen, dragen ze ook bij aan een verbeterde zuigkracht. Maar ook op tal van andere domeinen leveren fabrikanten heel wat inspanningen om de zuigkracht van hun steelstofzuigers op het niveau van hun klassieke sledestofzuigers te brengen: motoren worden verder geoptimaliseerd, toestellen worden luchtdicht afgewerkt en ook het design van borstel- en mondstuk wordt steeds verder op punt gesteld. Bovendien weet de nieuwste generatie steelstofzuigers ook raad met hardnekkig vuil: fabrikanten voorzien hun accustofzuigers steeds vaker van extra krachtige, gemotoriseerde opzetborstels waarmee ook haren van huisdieren, vuil uit tapijten, stof uit matrassen enz. doeltreffend verwijderd kan worden. Bovendien zijn steelstofzuigers ook steeds vaker allround inzetbaar. Vooreerst kunnen ze vrijwel elk type ondergrond aan (van harde vloeren tot laag- en hoogpolig tapijt).

Dyson

Accessoires

Daarnaast zijn ze steeds vaker uitgerust met handige accessoires waarmee ook lastiger gelegen oppervlakken of donkere ondergronden makkelijk te reinigen zijn. Denk maar aan modellen met geïntegreerde kruimelzuiger en/of een borstel met led-verlichting. Het vroegere bezwaar dat steelstofzuigers te zwaar zijn om ook in de hoogte te reinigen stilaan achterhaald. Steelstofzuigers worden, zonder dat ze daarbij aan performantie inboeten, steeds lichter: sommige modellen wegen 3 kg of minder.

Krachtige filtratie

Om te vermijden dat bacteriën en microscopische kleine allergenen zoals huisstofmijt en pollen via de uitblaaslucht opnieuw de leefruimte worden ingeblazen, wordt ook binnen het segment steelstofzuigers steeds vaker gebruik gemaakt van krachtige cyclonische filtratiesystemen en aangepaste filters. Bij sommige steelstofzuigers met HEPA-filter is de lucht die het apparaat verlaat zelfs zuiverder dan de omgevingslucht. Omdat de stofreservoirs van steelstofzuigers in vergelijking met klassieke stofzuigers relatief klein zijn en dus frequenter moeten geleegd worden, hebben fabrikanten ook op dit punt grote inspanningen geleverd. Zo hebben sommige fabrikanten het volume van hun reservoirs vergroot en zien we ook systemen opduiken waarmee het reservoir heel makkelijk, met een druk op de knop, geleegd kan worden. Een fabrikant pakt ook uit met een nieuw systeem waarbij haren en vezels heel eenvoudig uit de roterende borstel kunnen verwijderd worden: door eenvoudig met de voet op de pedaal bovenop de zuigmond te drukken verwijdert een mes automatisch alle haren en vezels.