naar top
Menu
Logo Print
10/10/2018 - LUC VANDENBROECK

mixers

NIEUWE GENERATIE MIXERS IS NOG PERFORMANTER

Gebruiks- en onderhoudsgemak zijn doorslaggevend

Traditioneel wordt de staafmixer vooral gebruikt voor soep, maar vele recente modellen bieden onvermoede mogelijkheden. Echte keukenpieten klaren klussen met een staande mixer. Goed luisteren naar de wensen leidt tot het juiste verkoopadvies. Doorslaggevende eigenschappen zijn uitstekende messen en demonteerbare onderdelen voor een snelle reiniging. Accessoires brengen verdere uitbreidingsmogelijkheden voor een toestel op maat. De ontwerpen worden steeds strakker, al is het design pas echt cruciaal voor apparaten die op het aanrecht blijven staan.

 

 

mixersmixersmixers

 

 

 

AANBOD SLIM SAMENSTELLEN

In België zien we een ruim assortiment van staafmixers in de schappen. Zo zijn er al instapmodellen met een vaste plastic staaf, een afneembare plastic of rvs-staaf. Ook komen staafmixers als losse motorunit met staaf of als complete set. Hierdoor is er in dit segment veel keuze.

mixers

Bij handmixers ligt de focus meer op kneden en kloppen. Een handmixer is vooral geschikt voor het bakken (deeg bereiden, slagroom opkloppen …). De apparaten op de markt verschillen onderling op het vlak van vermogen, specificaties, design, accessoires …Bij staande mixers zitten vaak drie opzetstukken: een draadgarde om te kloppen, een spiraalvormige deeghaak en een platte menghaak, ook wel 'bisschop' genoemd. Het apparaat is steeds voorzien van een royale geïntegreerde mengkom, ideaal voor grote hoeveelheden. Foodprocessors komen in tal van uitvoeringen, met accessoires om te hakken, vermalen, raspen, snijden, persen, blenden ...

Goed adviseren

Om het juiste advies te verstrekken, is het nodig te weten wat de consument van plan is. In de praktijk blijkt dat heel wat mensen zowel een staaf- als een handmixer in huis hebben, en dat ze die voor uiteenlopende functies reserveren. Voor een evenwichtig assortiment is het noodzakelijk om zowel basisstaaf- als handmixers te voeren zonder al te veel 

accessoires, als volledige mixersets en enkele staande mixers. De aankoopprijs van een keukenmachine of foodprocessor ligt hoger, dus de waarde van deze schappen is minstens zo groot, ondanks het feit dat er minder keuze is.

DOORSLAGGEVENDE CRITERIA

Messen

Het soort messen van de staafmixer is erg belangrijk. Meer nog dan de wattage is de kwaliteit van de messen, samen met de vorm van de mixerkop, bepalend voor het eindresultaat. Ze zorgen voor de juiste flow van ingrediënten, wat resulteert in gelijkmatige pureerresultaten en een spatvrije keuken.

Onderhoud

Vooral het onderhoudsgemak is voor veel gebruikers doorslaggevend. Demonteerbare onderdelen zijn daarbij zeker een must. Bij een staafmixer is de staaf meestal af te koppelen. Bij een handmixer zijn de menghaken en de gardes afneembaar. De kom van een keukenmachine kan eraf en de accessoires worden snel verwisseld en gemakkelijk gereinigd. Verder zijn heel wat onderdelen en accessoires vaatwasbestendig.

mixers

Vermogen

Consumenten vergelijken vaak het vermogen tussen verschillende apparaten. Ze leggen nog steeds de link tussen wattage en kracht. Dit klopt niet altijd. De echte kracht van een mixer zit in de combinatie van het juiste vermogen en de juiste overbrenging in het apparaat. Metalen i.p.v. plastic overbrengingen brengen de kracht immers beter over én verhogen ook de levensduur. Wattages zijn soms zo laag als 200 W, met prima resultaten.

Snelheid

De nieuwste generatie werkt niet met vooraf ingestelde snelheden, maar op het gevoel. Druk zachtjes op de knop voor grove resultaten en verhoog de druk voor meer kracht en fijnere resultaten. De motor past zich automatisch aan: vol vermogen wanneer nodig en energiebesparend wanneer volle kracht overbodig is.

Accessoires

mixers

Sommige staafmixers zijn enorm veelzijdig, want verkrijgbaar in diverse sets, bijvoorbeeld met een garde, een pureervoet voor aardappelpuree, hakmolens, een blender met hakmes en ijscrushmes, foodprocessoraccessoires (om te hakken, te snijden, te raspen, licht deeg te kneden), koffie- en specerijenmolen.

Design

De meest gebruikte materialen zijn zwart/ rubber, rvs, aluminium en plastic. Er wordt over het algemeen gestreefd naar een strakkere look. Bij kleinere apparaten is het design minder belangrijk omdat ze meestal in de kast worden opgeborgen. Enkele merken brengen wel bijzondere modellen op de markt die specifieke groepen aanspreken, voornamelijk een jonger publiek, met trendy kleurtjes of luxueuzere uitgaven. Een keukenmachine daarentegen wordt vaak op het aanrecht gezet en moet daarom een eyecatcher zijn. In dit specifieke geval is design wel degelijk belangrijk.

Gebruiksgemak en duurzaamheid

mixers

De nieuwste apparaten liggen goed in de hand. Gebruiksgemak en perfecte controle over het apparaat primeren. Zo is een ergonomische en comfortabele grip voor de staaf- en handmixer gangbaar.

Verder zijn ze intuïtief en eenvoudig te bedienen. Bovendien zorgen nieuwe motoren voor minimale geluidsoverlast. Ten slotte wordt er ingezet op duurzaamheid. Sommige merken gaan er prat op tot 25 jaar mee te gaan. Zij geven dan ook tot zonder probleem 10 jaar garantie op de motor. De onderdelen zijn apart verkrijgbaar en een eigen technische dienst staat in voor eventuele herstellingen.

Extra mogelijkheden

Voorgeprogrammeerde functies zijn bijkomende troeven. Zo is er bijvoorbeeld ice crush om vliegensvlug ijs voor een cocktail te maken, pre-clean (voor het snel reinigen van mes en blenderkan), slow start (geleidelijke opstarten, zodat de ingrediënten niet opspatten) of smoothie voor een perfect glad resultaat.

mixers

Een 'auto-off'-functie schakelt het toestel uit na enkele minuten inactiviteit. De zogenaamde 'powertoestellen' of (semi)professionele apparaten zijn zeer krachtig en uitermate geschikt voor stevige klusjes als het vermalen van noten of harde kaassoorten. Een enkele blender is uitgerust met een uniek veiligheidssysteem dat mixen verhindert, zolang het deksel niet gesloten is.

BETEKENISVOLLE INNOVATIES

Bij staafmixers is er een gepatenteerde technologie waarbij zowel de mixervoet als de messen op en neer bewegen.

Dit maakt zelfs de moeilijkste ingrediënten met 40% minder inspanning fijn: kokosnoot, gember, pure chocolade ...

Verder is er het kelkvormige voetmesje dat meer snijactie per omwenteling biedt. Deze combinatie zorgt voor gelijkmatiger pureerresultaten.

Het hoger geplaatste staafmixermes gaat bovendien ongewenste zuigkracht tegen, waardoor u met veel minder inspanning een perfecte controle heeft over de mixer. Sommige modellen hebben een beduidend langere steel, wat handig is in diepe kookpotten. Verder zijn er weliswaar staafmixers die op een batterij werken.

Hier hangt echter een stevig prijskaartje aan, zodat de meeste merken ze niet in het assortiment hebben. Bij sommige handmixers wordt de motor verticaal gepositioneerd. Dit leidt het gewicht naar de mengkom, in plaats van naar de hand.