naar top
Menu
Logo Print
13/11/2018 - LUC VANDENBROECK

VEILIGHEID IS CRUCIAAL KEUZECRITERIUM BIJ FRITEUSES

Vooral premiummodellen tekenen nog groei op

De Belg kan niet zonder zijn frietjes. Hoewel de verkoop van friteuses daalt, blijkt er toch nog groeipotentieel te zijn voor het premiumsegment. Voorlopig is er weinig tot geen behoefte aan extra toeters en bellen. Wat voor de consument vooral bepalend is bij zijn keuze, zijn de capaciteit en de veiligheid van het toestel. Verder het vermogen en de vraag of de frituurketel snel en makkelijk schoon te maken is. Het praktische gebruik is cruciaal, design is minder van tel. De merken onderscheiden zich vooral door de kwaliteit van de materialen en hun innovaties.

friteuse

MARKT

De cijfers

GfK-cijfers tonen aan dat de markt van friteuses tot nu toe (januari tot juli 2018) een moeilijk jaar achter de rug heeft met een daling in verkochte stuks van 7,7%. Als we het type friteuses bekijken, dan blijkt dat het klassieke model mét olie het weer moeilijk heeft. De negatieve spiraal van de voorbije jaren wordt ook dit jaar niet doorbroken (-6% stuks YTD). Wel nieuw is dat friteuses zonder olie - de zogenoemde airfryers - het voor het eerst ook te verduren krijgen: -12,7% in stuks YTD. Elke maand in 2018 is negatief geweest tot en met mei. Juni en juli laten weer een groei zien. Bij beide types producten is het wel zo dat de premiummodellen toch nog groei genereren.

Mogelijke oorzaken

Bij de consument heerst een sterke tendens naar welzijn en gezondheid, wat een negatieve impact kan hebben op de verkoop van friteuses in het algemeen. De frituurpan ondervindt concurrentie van de airfryer, die belooft om met minder olie tot gelijkaardige resultaten te komen. Maar toch prefereren nog steeds veel mensen de traditionele friteuse. Bewijs daarvan is dat bij sommige merken de verkoop het goed doet en dat de groei gestaag blijft toenemen. Oorzaken zijn het feit dat friteuses goedkoper zijn dan heteluchtfryers, en bovendien zijn gefrituurde producten nu eenmaal knapperiger. De frieten en snacks behouden hun herkenbare smaak dankzij de olie, wat voor veel consumenten de doorslag geeft om een nieuwe friteuse aan te schaffen.

Best verkochte modellen

De best verkochte oliefriteuses zijn de enkele modellen met een grotere inhoud (3 tot 4,5 l) in rvs-uitvoering met een koude zone, wat een betere kwaliteit van de olie waarborgt voor een gezondere frituurbeurt en een economischer verbruik van de olie. Een probleem van veel friteuses is namelijk dat restjes in het hete vet terechtkomen om dan bij elk gebruik te verbranden. Bij frituurpannen met een speciale koude zone belanden alle kleine deeltjes die door het mandje heen vallen in deze koude zone, waar ze niet verbranden. Hierdoor gaat de olie langer mee en krijgt u geen ongezonde korstjes op de gefrituurde producten. Het is daarnaast minder vaak nodig om de frituurolie te verversen. Grotere modellen met een koude zone worden dus vaker verkocht. De beslissing van de consument is voornamelijk gebaseerd op het gebruik en bijgevolg op de inhoud van het toestel. Dubbele friteuses, daarentegen, zijn wel handig om bijvoorbeeld frieten én snacks tegelijk te bakken, maar ze blijven toch meer een nicheproduct.

Design

Er bestaan twee grote benaderingen wat het design betreft: traditionele toestellen met een ronde korf. En daarnaast compacte en handig op te bergen exemplaren met een rechthoekige kuip. Het meest populaire materiaal voor een friteuse is roestvrij staal aan de buitenkant in combinatie met een binnenbak van email, of een kuip die eveneens is uitgevoerd in inox voor een gemakkelijker onderhoud. Premiummerken voeren hun toestellen uit in Europese materialen. Ze getuigen van professionele kwaliteit met bijvoorbeeld kuipen in inox 316, doorgaans bekend als 18-10, voor hun hele gamma.

keuze

KEUZECRITERIA

Veiligheid primeert

Een friteuse wordt gebruikt in het hart van de keuken. Consumenten willen dus dat het bakken zo veilig mogelijk gebeurt. De onderstaande kenmerken zijn essentieel bij de keuze van het toestel:

    • Antispat: bij het frituren van bevroren voedsel komen er waterdruppels in de hete olie en dat gaat spatten. Water en olie gaan nu eenmaal niet samen. De speciale veiligheidsfilter zorgt ervoor dat de druppels beter worden verdeeld. Hierdoor is er veel minder kans op bruisende of spattende olie, of op een overlopende pan. Vervelende oliespetters op het aanrecht moeten weggepoetst worden, maar nog erger: opspattend vet kan lelijke brandwonden veroorzaken.
    • Beveiliging tegen oververhitting: de frituurpan schakelt zich automatisch uit wanneer de temperatuur te hoog oploopt of wanneer de pan wordt aangezet zonder dat er vet in zit.
    • Cooltouchhandvaten: hierdoor kan de frituurpan gemakkelijk worden verplaatst of opgetild.
    • Vergrendeld deksel: sommige modellen hebben een vergrendelbaar deksel. Dit is wellicht interessant voor mensen met kinderen die de friteuse veilig willen afsluiten tijdens het afkoelen.
    • Plaatsing verwarmingselement: één merk dat friteuses in België produceert, innoveert met een gepatenteerd verwarmingselement waarvan de controleknop voor de temperatuur zich aan de achterzijde bevindt. Dit biedt twee voordelen: enerzijds is het gebruik veiliger, aangezien de consument nooit met zijn hand boven de hete olie komt. Anderzijds vergemakkelijkt het de reiniging.

Eenvoudig schoonmaken

Geef toe: de frietketel reinigen is geen pretje. De meeste friteuses zijn dan ook demonteerbaar, dikwijls met uitzondering van het bedieningspaneel. De verschillende onderdelen demonteren is voor de meeste consumenten belangrijk omdat ze de frituurpan in alle hoekjes goed schoon willen maken. Het feit dat de friteuse snel en quasi volledig demonteerbaar is, is een reëel voordeel, net als de compatibiliteit met de vaatwasser. Daarnaast is het onderhoud van het toestel een belangrijk element om een goede frituurbeurt te garanderen en om ervoor te zorgen dat ze lang meegaat. Om hierop in te spelen, heeft een enkele fabrikant zelfs een eigen efficiënte ontvetter ontwikkeld speciaal voor frietketels.

Vermogen

Het vermogen van een friteuse varieert in functie van de inhoud. Voor een gewone 2l-friteuse kan dat bijvoorbeeld 800 W zijn, tot 3.200 W voor een 3 l of 4,5 l. Dubbele friteuses met koude zone zijn over het algemeen 2 x 1.800 W. Producten worden sneller gefrituurd in een pan met een hogere wattage. De hogere wattage zorgt ervoor dat de friteuse na het toevoegen van bevroren voedsel sneller weer op temperatuur is. De buitenkant schroeit snel dicht, waardoor u krokante, smaakvolle frietjes krijgt.

 tefal

INNOVATIES BIJ FILTERS

Propere olie bij elke frituurbeurt is het geheim achter de lekkerste gerechten. De merken pakken dan ook graag uit met innoverende en dikwijls zelfs gepatenteerde oliefilters. Zo is er een snackfriteuse op de markt die de olie na elk gebruik filtert. De olie loopt gewoon door de filter naar beneden in een uitneembaar oliereservoir en is klaar voor een volgend gebruik. Altijd propere olie, en onaangename geuren blijven beperkt. Een ander gepatenteerd systeem bestaat uit een filter die in de kuip wordt geplaatst en daar blijft zitten, ook tijdens het frituren. Het filteren van de olie gebeurt in één beweging. Met een hendel aan de buitenkant van de friteuse wordt de filter naar boven gebracht. Uiteraard mag deze filter in de vaatwasser. De propere olie zorgt voor een professioneel bakresultaat. De accessoires zijn evenzeer een manier om te innoveren in de friteusesector, bijvoorbeeld met deksels voorzien van een filter, of zelfs twee: 1 actieve koolstoffilter tegen de geur en een antivetfilter.