naar top
Menu
Logo Print
11/07/2019 - JOSEFIEN DE BOCK

WELK TOESTEL KIEST UW KLANT?

VEEL VRAAG NAAR JUICERS DOOR FOCUS OP GEZONDE VOEDING, BLENDERS BLIJVEN POPULAIR

Gezond eten is in en veel mensen gaan aan de slag om hun eigen groente- en fruitsapjes te maken. Zelf sap maken is niet moeilijk en kan op verschillende manieren: met een sapcentrifuge, een slow juicer of een blender. Als u nagaat wat de klant precies wil maken en hoeveel budget er is, kunt u gemakkelijk het juiste toestel aanbevelen, met een tevreden klant als gevolg.

 

Solis juicer appelsiensapGEZOND DE LENTE IN

Juicers verkopen het hele jaar door, met een lichte stijging bij het begin van de lente. De verklaring is eenvoudig: mensen willen fit en slank de lente en de zomer ingaan. Gezonde sapjes kunnen hierbij helpen. Zorg dus dat u bij de start van het voorjaar over een ruim assortiment beschikt. Focus op enkele instapmodellen en toestellen tot de gemiddelde prijsklasse (maximum € 250 à 300).Wil een klant een specifiek of duurder apparaat dat u niet in voorraad heeft, dan kunt u rekenen op een snelle levering van de aanbieders. Bij een juicer horen standaard een aantal toebehoren (spatel, extra filters en raspen, kannen, zeven, reinigingsborstel …). Het is dus niet nodig om extra accessoires aan te bieden.

 

SEEING IS BELIEVING

Bij de presentatie van de juicers dient u er rekening mee te houden dat klanten de toestellen willen zien en aanraken. Voorzie displays of flyers met uitleg, en zorg dat uop de hoogte bent over de werking en de voordelen van elk toestel. Tegenwoordig kan men makkelijk een juicer online kopen; mensen die hiervoor naar uw zaak komen doen dit doorgaans voor extra advies en informatie. De producten lenen zich overigens perfect voor presentaties. U kunt een demonstratie organiseren om te tonen hoe een gezond sapje gemaakt wordt. Laat klanten proeven, het toestel bedienen en het gemak ervaren zodat ze sneller tot een aankoop overgaan.

 

SAPCENTRIFUGE: SNEL EN EENVOUDIG

Wie snel en eenvoudig fijn sap wil maken, is het best af met een sapcentrifuge.

VoordelenBosch sapcentrifuge

 • Een sapcentrifuge draait op hoge snelheid (20.000 toeren per minuut). In korte tijd kan veel sap worden bereid, ideaal voor bijvoorbeeld gezinnen.
 • Geschikt voor veel soorten groenten en fruit. Het is aan te raden die eerst te schillen.
 • Grote vulopening waar bijvoorbeeld volledige appels in passen.
 • Interessante prijs, lager dan voor een slow juicer.
 • Makkelijk schoon te maken.

Nadelen

 • Doordat sapcentrifuges op hoge snelheid draaien komt er zuurstof in het sap terecht. Hierdoor treedt er oxidatie op, wordt het sap snel bruin en krijgt het een schuimlaag.
 • Door het hoge toerental komt er hitte vrij, wat tot vitamineverlies leidt.
 • Een sapcentrifuge is vaak luidruchtig.

Trends

Sapcentrifuges krijgen een steeds hoger vermogen en toerental. Ook de vulopening wordt groter om het de gebruiker makkelijk te maken. De behuizing is vaak uit rvs gemaakt. Dit is makkelijk te reinigen én oogt luxueus, wat niet onbelangrijk is, aangezien velen hun sapcentrifuge een vaste plaats op het aanrecht geven. Daarom ziet men sapcentrifuges zelden in felle kleuren. De look is sober en neutraal (wit, grijs en zwart).

 

SLOW JUICER: ULTRAGEZOND

Wie de gezondste en lekkerste sapjes wil maken, schaft zichhet best een slow juicer aan. Het apparaat is duurder in aankoop, maar dat gaat gepaard met een aantal voordelen.

VoordelenPrincess slow juicer

 • Geschikt voor alle soorten groenten en fruit. Voorsnijden hoeft niet en pitten/schillen kunnen mee. Ook harde ingrediënten kunnen erin, bijvoorbeeld tarwegras, boerenkool, bevroren vruchten … Deze zijn populair bij 'healthy foodies'.
 • Het pulp wordt gescheiden. Zo krijg je de helderste sapjes.
 • Draait langzaam (gemiddeld 70 toeren per minuut), waardoor er geen verhitting en oxidatie plaatsvinden. Zo blijven de goede stoffen bewaard en is het sap langer houdbaar.
 • Doordat een slow juicer langzaam draait, is hij stil in gebruik.

Nadelen

 • De prijs van een slow juicer ligt gemiddeld hoger dan die van een sapcentrifuge.
 • Sap maken met een slow juicer is tijdrovender dan in een sapcentrifuge door de trage snelheid. Daartegenover staat dat het sap langer houdbaar is.
 • Het reinigen van een slow juicer neemt veel tijd in beslag.

Trends

Net als bij sapcentrifuges wordt de vulopening van slow juicers groter voor extra gebruiksgemak. Een slow juicer kan worden gebruikt om ijs van bevroren vruchten mee te maken. Zeer krachtige toestellen kunnen olie en melk trekken uit noten en zaden. Hierdoor zijn deze populair bij mensen met een voedselallergie, bijvoorbeeld lactose-intolerantie.

 

BLENDER: MAKKELIJK MAAR BEPERKT

Severin fit for fun blenderHet meest toegankelijke en betaalbare toestel is en blijft een blender. Dit mag zeker niet ontbreken in uw winkel. Het is belangrijk dat u te weten komt wat de klant precies wil maken, want sap juicen is niet hetzelfde als blenden. Met een sapcentrifuge of slow juicer haal je sap uit groenten en fruit door de vezels en de pulp van het sap te scheiden. Het resultaat is helder sap. Een blender is ideaal voor dikke smoothies en soepen.

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik: enkel de ingrediënten in de kan stoppen en starten maar!
 • Snel: de meeste blenders hebben verschillende standen, zodat de gebruiker gemakkelijk kan schakelen tussen langzaam en snel blenden.
 • Vezels worden niet uit de ingrediënten gefilterd, wat gunstig is voor de werking van de darmen. Anderzijds
 • is dit niet ideaal voor mensen met gevoelige darmen, zij zijn beter af met een juicer (enkel sap, geen vezels).
 • Eenvoudig om af te wassen. Bij de meeste blenders kunnen de messen eraf worden gehaald om te reinigen. Veel blenders zijn gemaakt van sterk, BPA-vrij plastic, wat in de vaatwas kan (in tegenstelling tot glazen exemplaren).
 • Interessante prijs, goedkoper dan juicers.

Nadelen

 • Beperking: te harde ingrediënten kunnen niet in de blender. Je moet sowieso vloeistof toevoegen en het resultaat is geen fijn sap maar een dikke shake.
 • Oxidatie: er komt zuurstof in het sap, waardoor vitamines verloren gaan. Het is raadzaam om zo kort mogelijk te blenden.

Trends

Blenders zijn vaak grote apparaten en daardoor lastig op te bergen. Vandaar dat miniblenders tegenwoordig in trek zijn: compacter maar met hetzelfde vermogen (soms hoger). Velen kiezen voor een 'blender to go', waarvan de kan meegenomen kan worden (bijvoorbeeld naar het werk).

Met dank aan Bosch, Princess, Severin en Solis