naar top
Menu
Logo Print
14/08/2019 - LUC VANDENBROECK

VERKOOP VAN MULTIFUNCTIONELE STEELSTOFZUIGERS OP ACCU NIET TE STUITEN

SLEDESTOFZUIGERS BLIJVEN BELANGRIJK, ROBOTS VORMEN VOORALSNOG EEN NICHE

De consument laat zich vooral leiden door merkbekendheid en het geproduceerde geluid. Lange tijd was de keuze beperkt tussen de prestaties van een slede-stofzuiger en het gemak van een steelstofzuiger op accu. Vandaag zijn er toestellen die beide troeven combineren, dankzij een uitgekiende constructie en betere accu's. De verkoopevolutie toont aan dat ze beantwoorden aan de wensen van vrijwel elke gebruiker. Intussen blijft de verkoop van robotstofzuigers stabiel. Het weggevallen energielabel compenseert u met doelgerichte gebruiksinformatie. En wijs er vooral op dat de verminderde wattages geen invloed hebben op de zuigresultaten.

Deze stofzuiger met waterfilter zorgt voor een schonere afvoerlucht die tot 99,95% stofvrij is (Kärcher)

De nieuwste generatie van accustofzuigers van AEG focust op een lange autonomie ENERGIELABEL

Met het verdwijnen van de energielabels voor stofzuigers merken we dat de consument op het eerste gezicht niet meer weet hoe te vergelijken. Ook voor de verkoper is dit aanpassen. Die moet andere opties aanbieden, zoals gedetailleerde productvideo’s die zo veel mogelijk informatie verschaffen, bijvoorbeeld over de autonomie van de accu. Ook reviews zijn veel belangrijker geworden in deze categorie van producten. Zuiver technische data zeggen de klant weinig. Qua energielabels komt er in 2020/2021 wel weer verandering, maar van­daag is niet geweten in welke vorm.

WATT?

Het vermogen van de motor geeft uiteindelijk slechts een indicatie van wat het toestel in kwestie verbruikt aan elektriciteit. Helaas is er geen enkele link tussen het vermogen (uitgedrukt in watt) en de zuigkracht van een stofzuiger. Het beste bewijs daarvan vindt u door de huidige markt te vergelijken met die van tien jaar geleden, toen een vermogen van 2.200 W perfect normaal was. Vandaag hebben bijna alle stofzuigers een vermogen tussen 500 en 800 W. De zuigresultaten – uitgedrukt in dust pick-up – zijn vandaag echter stukken beter dan tien jaar geleden. Veel belangrijker dan het vermogen is immers het ontwerp van het volledige toestel. Het is in eerste instantie de turbine die de kracht creëert om de motor te laten draaien. Hoe sneller de verplaatsing van stofmond naar zak of opvangcontainer, en hoe vlotter het transport door buis en slang waarbij geen lucht ontsnapt tussen de verschillende onderdelen, hoe doeltreffender het toestel.

 

Gebruikers haken af bij hoge decibellen.  Stille toestellen zijn dan ook een must.  Deze draadloze steelstofzuiger mikt op stilte  (Princess)

CORRECT ADVIES = TEVREDEN KLANT

Aankoopcriteria

De keuze van de klant hangt af van diverse variabelen. Met dit inzicht kan de verkoper zeker aan de slag:

  • merk: mensen kiezen vaak loyaal voor een vertrouwd merk waarvan ze bovendien eerder geneigd zijn innovatieve producten uit te proberen;
  • reach: zowel het bereik van het snoer als de autonomie van de batterij is cruciaal. Vooral bij steelstofzuigers met én zonder snoer is reach erg belangrijk;
  • geluid: is zowat doorslaggevend. Gebruikers haken af bij hoge decibellen. De markt ontwikkelt zich volop en het stilteaspect wordt steeds prominenter;
  • prijs: uiteraard speelt het beschikbare budget een rol; apparaten met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn het interessantst.

Het juiste type

Welke stofzuiger u aanbeveelt, is erg afhankelijk van het gebruik. Stel enkele gerichte vragen. De gebruiker wil in de eerste plaats een toestel dat vooral past in zijn dagelijkse leven, rekening houdend met specifieke eisen inzake allergieën - en dus een HEPA-filter - of huisdieren - dus een model met waterfiltering, of met aangepaste snufjes en accessoires. Over het algemeen hebben stofzuigers mét snoer meer zuigkracht. Door hun constructie kunnen bij sledestofzuigers, met een body die op de grond rust, zwaardere en krachtigere motoren worden ingebouwd met een grote zuigkracht (uitgedrukt in DPU of dust pick-up). Een sledestofzuiger blijft vaak essentieel om de woning grondig te reinigen, bijvoorbeeld 1 keer per week. Daarnaast speelt de nood aan gebruiksgemak; is die hoog, dan kiest de klant dikwijls voor een steelstofzuiger op accu. Ook wie een grotere woning heeft, wil graag een tweede apparaat dat altijd klaar voor gebruik is. Het dagelijkse onderhoud gebeurt dan perfect met een steelstofzuiger: na het eten vijf minuten de kruimels verwijderen, snel het stof in de hoeken opzuigen wanneer er bezoek komt … Ideaal is de combinatie met een robotstofzuiger. Op deze manier blijft het onderhoud tot een minimum beperkt.

Al dan niet zakloos

Verder is er keuze tussen toestellen met of zonder zak, dikwijls gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een model met zak is dat de zak hygiënisch wordt verwijderd, prima voor wie geen enkel contact met stofdeeltjes wil. Een nadeel is de extra kost voor de aanschaf van zakken. Bij de zakloze variant moet de container natuurlijk leeggemaakt en regelmatig gespoeld worden. Ook van tel is de capaciteit van de stofzak of het stofreservoir, en de vraag of de zak bijvoorbeeld automatisch afsluit bij het uitnemen. Zakloze modellen hebben wel de reputatie om na een tijdje minder goed te presteren, maar bij cycloonsystemen is er geen verlies van kracht. Daar hangt wel een hoger prijskaartje aan vast.

Sommige merken, waaronder Samsung, hebben een verwissel­bare batterij waarmee de gebruiksduur ver­dubbeld wordt + Cycloon hybride stof­zuiger met waterfiltering, ideaal voor haren van huisdieren (Thomas)

 

STEELSTOFZUIGERS ZETTEN IN OP BATTERIJDUUR EN GEBRUIKSGEMAK

In de lift

Dit Bosch Unlimited toestel is uitgerust met  ‘Power for ALL 18V’, waardoor om het even welke batterij van het Bosch doe-het-zelf- of tuingamma compatibel is

Steelstofzuigers op accu zijn momenteel aan een sterke opmars bezig. De GfK-cijfers tonen een groei van 35,5% in 2018 t.o.v. het jaar voordien. Hier moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen monofunctionele steelstofzuigers en multifunctionele. Monofunctionele zijn al geruime tijd op de markt en dienen vooral voor gebruik op de grond. Multifunctionele, daarentegen, zijn een veel recenter fenomeen: ze maken de vloer schoon, maar worden ook in de hoogte gebruikt of als handstofzuiger. Het is dit segment dat in volle expansie is (+80% tijdens de eerste vier maanden van het jaar), en steeds meer merken springen op de trein met de lancering van nieuwe modellen. De technische ontwikkelingen gaan hier snel en consumenten pikken de nieuwkomers goed op. Ook hebben bekende merken een beduidend marketingbudget aan de steelstofzuiger besteed. Andere ronkende namen volgen een gelijkaardige piste, waardoor de markt een stuk groter is geworden. Met alle innovatieve technieken die nu nog in ontwikkeling zijn, zullen deze cijfers wellicht alleen nog maar toenemen.

Krachtigere en betere prestaties

Innovatieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat de kwaliteit steeds beter wordt. Op het gebied van kracht leggen de meeste types het vaak nog af tegen de traditionele stofzuiger. Maar met nieuwe batterijen komen ze wel in de buurt. Accu's presteren steeds meer en langer. Sommige merken bieden afneembare batterijen aan, of een verwisselbare batterij waarmee de gebruiksduur verdubbelt. Ook de BLDC- of borstelloze motor resulteert in steeds betere prestaties. Deze motor is minder slijtagevoelig en heeft 5x meer rotatiekracht. Bij de categorie van steelstofzuigers wordt het sterkst gefocust op zuigkracht, batterijduur en gebruiksgemak, met de introductie van handige extra functies. De technologieën worden ook financieel interessanter.

 

ROBOTSTOFZUIGERS HEBBEN NOG GROEIPOTENTIEEL

Stabiele verkoop

Nieuwigheden bij robotstofzuigers zijn app- en cameratoepassingen die de toestellen gebruiksvriendelijker maken (Miele)

Dit type wordt vooralsnog alleen door early adopters aangeschaft. Er zit wel enige groei in, maar het marktaandeel is klein in vergelijking met de overige stofzuigers. In volume spreken we van een stabiele verkoop met ongewijzigd 4% van de totale markt. Ook de waarde blijft stabiel op 8%. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen, waar er een spectaculaire toename in aantal is. Consumenten schaffen een robot aan voor relatief makkelijk schoon te maken ruimtes, bijvoorbeeld de slaapkamer. Hier komt een dergelijke stofzuiger goed tot zijn recht.

Intelligent navigatiesysteem een must

Geavanceerde uitvoeringen hebben diverse schoonmaakstanden en een programmeersysteem voor elke dag van de week. Door de lithiumtechnologie heeft de batterij een langere levensduur voor een ruime autonomie. De robot vermijdt obstakels dankzij infraroodsensoren, de bumper en de valsensoren, die ervoor zorgen dat het toestel objecten herkent en nergens af valt. App- en cameratoepassingen maken de toestellen gebruiksvriendelijker. Een nieuwigheid is bijvoorbeeld een recent gelanceerd model met een geïntegreerde doek. Hierdoor wordt de vloer in één beweging zowel gestofzuigd als gedweild. De prijs van een degelijke robot is navenant, maar om zijn taak goed uit te voeren, is een intelligent navigatiesysteem noodzakelijk. Dit stuurt onder meer het toestel automatisch terug naar het laadstation en rekent uit hoelang het daar moet opladen om de resterende oppervlakte schoon te maken. Er zijn wel goedkopere exemplaren, maar dit zijn zelden volwaardige stofzuigers, eerder leuke gadgets om te experimenteren. Wanneer de technologieën volledig op punt staan en de prijzen schappelijker worden, wint dit segment in de toekomst vast en zeker aan belang.

 

NIEUWIGHEDEN EN EXTRA'S

Deze autonome robot heeft een gebruiks- vriendelijke interface en een extra doekhouder  voor het stofzuigen en dweilen in één beweging  (Rowenta)

Betere prestaties

Het stofzuigerlandschap verandert continu. Vernieuwde designs en aantrekkelijke kleuren maken de klus aangenamer. Tegelijk gebeurt stofzuigen efficiënter, dankzij innovatie in het ontwerp van de tubes en slangen die bijvoorbeeld omgekeerd kunnen worden. Of door de introductie van verschillende handige borstels, waaronder exemplaren met een mesje dat al dan niet automatisch de vervelende haren en vezels doorknipt die het zuigen bemoeilijken. Ook de combinatie van stofzuiger en mop zien we af en toe de kop opsteken; eerst stofzuigen en daarna dweilen en drogen. Stofzuigers met een waterfilter zijn tamelijk recent. Deze categorie is niet opgenomen in de GfK-cijfers, maar fabrikanten zien een jaarlijkse groei in de Benelux. Verschillende modellen worden op positieve reacties onthaald. Ze bieden een oplossing voor mensen met huisdieren of met allergieën. Bij deze modellen passeert het opgezogen stof door het wervelende water in de filter.

Accessoires

Afhankelijk van het merk en het type worden er veel of minder accessoires bij geleverd. Het gaat dan om stofzuigzakken, een sledezuigmond en meubelborstel. Turboborstel en parketborstel zijn voor sommige gebruikers interessant. De overige accessoires zijn dikwijls apart verkrijgbaar. Denk aan extra batterijen voor de accustofzuiger, diverse zuigmonden voor kieren en spleten, nieuwe zakken, filters, carkits voor kleinere stofzuigermodellen, animal kits voor huisdierenhaar of een stand voor een steelstofzuiger voor wie geen gaten in de muur wil boren voor een houder.