naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MARIE VERHULST

Vooral ecologische innovaties bij wasmachines

Ook snelheid en textielverzorging spelen prominente rol

 

De veeleisende consument verwacht veel van zijn wasmachine. Een propere was blijft natuurlijk het belangrijkst, maar daarnaast zijn ook criteria zoals snelheid, het aantal decibels en ecologie van belang. Producenten spelen hierop in met tal van innovaties. Vooral op het vlak van ecologie, snelheid en textielverzorging zetten de fabrikanten massaal in op technologische nieuwigheden.

GROEI

De groei van wasmachines bedraagt 1,9% in eenheden en -0,3% in waarde. Karel Tyberghein (GfK): “De penetratie van wasmachines in Belgische gezinnen is bijna 100%. Er zijn dus heel weinig mensen die nog moeten overschakelen van het manuele wassen/de wasserette op het machinale wassen. Ook de positieve bevolkingsaangroei in België, zowel natuurlijk als door immigratie, zorgt ervoor dat er elk jaar gezinnen bijkomen die ook een wasmachine nodig hebben. Ook dat verklaart de stijging van het totale aantal verkochte units."

Aankoop bij defect

“Daarnaast worden wasmachines bijna uitsluitend gekocht wanneer het vorige toestel defect is. Vaak meteen gaat de consument over tot aankoop na een permanent defect. Bij een klein defect stelt de consument zijn aankoop vaak uit tot de soldenperiode. De energieboom bij wasmachines is al achter de rug. Enkele jaren geleden zagen we dat veel consumenten hun energieverslindende maar toch werkende toestel versneld dumpten voor een energiezuinig toestel met het A+++-label. Dat is vandaag niet langer het geval."

EISEN VAN DE CONSUMENT

Propere was

 

Het doel van een wasmachine is uiteraard om de was zo proper mogelijk te krijgen, liefst in een zo kort mogelijke tijdspanne. Een punt waarop de producenten één voor één blijven innoveren met de nieuwste technologieën. Zo zetten fabrikanten in op de perfecte dosering van wasmiddelen. Een bepaalde fabrikant heeft bijvoorbeeld een systeem uitgedokterd waarbij twee vloeibare wasmiddelcomponenten op het ideale moment tijdens het wasproces worden gedoseerd. De eerste dosis verwijdert vuil, de tweede werkt in op hardnekkige vlekken. Het toestel bepaalt zelf hoeveel wasmiddel er precies nodig is, aangepast aan de hoeveelheid wasgoed, de vervuilingsgraad en het wasprogramma. Daarnaast zorgen de fabrikanten in hun innovaties ervoor dat het water optimaal verspreid wordt, zodat alle kleren een grondige reiniging krijgen.

Textielverzorging

Voorts bieden de fabrikanten steeds meer aandacht aan textielverzorging. De nieuwste innovatie bij enkele fabrikanten is opfrissen met stoom. Soms is het niet nodig om kledij telkens een wasbeurt te geven, maar volstaat een opfrissing. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van stoom die vervelende geuren laat verdwijnen. Een technologie die er bovendien voor zorgt dat kledij langer mee gaat. Een andere producent biedt een gelijkaardige manier van opfrissen aan, maar in plaats van met stoom wordt er met actieve zuurstof gewerkt. Die zorgt ervoor dat geuren kapotgemaakt worden en dus verdwijnen als sneeuw voor de zon. Naast geuren worden ook bacteriën en virussen voor bijna 100% verwijderd. Bovendien kan deze technologie ook worden gecombineerd met wasprogramma's om bijvoorbeeld moeilijke vlekken op een lage temperatuur eruit te krijgen. Opfrissen met stoom verbruikt echter meer energie, aangezien het verwarmingselement tot wel 80% van het energieverbruik inneemt. Een ander merk heeft zeer recent een technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat het water dat de machine binnenkomt via een filter wordt onthard. De mineralen die zorgen voor een verkleuring van het textiel worden hiermee ook verwijderd. De kleuren van de kledij blijven dankzij deze technologie mooi behouden.

De nieuwste innovatie bij enkele fabrikanten is opfrissen met stoom

Trommelbewegingen

Een fabrikant heeft een technologie ontwikkeld die gebruik- maakt van aangepaste trommelbewegingen voor elke soort was. Hierdoor worden de kledingstukken op zachte wijze behandeld. De wrijving wordt tot 70% gereduceerd en de slijtage van de stoffen daalt met 23%. Bovendien wordt de stoomtechnologie gebruikt om kledij een opfrissingsbeurt te geven. Het is namelijk niet altijd nodig om telkens een kledingstuk te wassen. Ook hier wordt de stof gespaard van extra wrijving en gaat die langer mee.

Laadcapaciteit

Op het vlak van laadcapaciteit innoveren de fabrikanten weinig tot niks. De meeste wasmachines hebben een laadcapaciteit van 7, 8, 10 of 12 kg. Hiermee bieden ze voldoende aanbod voor zowel grote, middelgrote als kleinere gezinnen.

Snelheid wasprogramma's

 

Ook op het aspect snelheid van de wasprogramma's wordt er door de fabrikanten ingespeeld. Vlug een wasje doen zonder inte boeten op de wasresultaten is voor de consument van onschatbare waarde, en zien we steeds meer bij alle fabrikanten. Dit met bovendien een lager energie- en waterverbruik.

Ecologisch

Dat brengt ons meteen bij het ecologische aspect. Alle fabrikanten zetten zwaar in op wasmachines die het energie- en waterverbruik inperken. Heel wat wasmachines dragen tegenwoordig het A+++-label, zelfs met een extra garantie van 30 of 40% erbovenop.

Waterbesparing

Daarnaast zorgen innovaties in technologieën ervoor dat er minder water nodig is om dezelfde hoeveelheid wasgoed optimaal te kunnen wassen. Sommige fabrikanten kunnen zelfs op voorhand vertellen wat het verwachte water- en energieverbruik zal zijn bij het kiezenvan een wasprogramma. Op die manier maken ze het de consument makkelijk om dagelijks milieubewust te wassen.

Automatisch beste wasprogramma

Een andere veelgebruikte technologie is dat de wasmachine elke lading automatisch weegt en zo het wasprogramma aanpast. Dit wordt gerealiseerd aan de hand van intelligente sensoren. Een bepaalde fabrikant combineert zelfs een waterzuinig wasprogramma met een tijdsbesparing. Alle fabrikanten bieden toestellen aan die voorzien zijn van een uitgestelde startfunctie. Zo kan de consument wassen tegen het meest gunstige tarief.

Geluidsniveau

Ook aan het geluidsniveau wordt serieus getimmerd. Elke fabrikant werkt vooral aan de trillingen die veroorzaakt worden door de trommelbewegingen.

Bediening op afstand

 

Steeds meer zien we huishoudtoestellen die op afstand te bedienen zijn. Zo wordt het gebruiksgemak voor de consument enorm verhoogd. Bovendien laten de meeste apps niet alleen toe om de wasmachine op afstand te bedienen, maar kan de app ook als hulplijn worden ingeschakeld. Zo hoeft de consument bij een defect niet altijd naar de technische dienst van de fabrikant te bellen. Bij één specifieke fabrikant hoeft de consument enkel zijn of haar smartphone tegen de wasmachine te houden, en de app vertelt wat er precies foutloopt.

Steeds meer zien we huishoudtoestellen die op afstand te bedienen zijn. Zo wordt het gebruiksgemak voor de consument enorm verhoogd

Allergenen

Heel wat mensen hebben te kampen met allergieën. Zo hebben sommige fabrikanten speciale wasprogramma's of technologieën ontwikkeld om het wasgoed zo goed als 100% allergenenvrij te maken.

Gebruiksgemak

Sommige wasprogramma's zorgen ervoor dat het proces na het wassen en het strijken een stuk makkelijker wordt gemaakt. Zo beschikt een fabrikant over een technologie die ervoor zorgt dat hemden tot een derde minder kreukels hebben. Minder strijken betekent ook minder vezelslijtage, waardoor de kledij dus langer meegaat.