naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MARIE VERHULST

Verkoop funcooking maakt of kraakt categorieomzet

Fabrikanten komen steeds creatiever uit de hoek

 

Funcooking blijft een hot item in de eindejaarsperiode. Het is dan ook zeer belangrijk om het maximale uit de verkoop te halen. Want volgens GfK geldt er één gouden regel: als u in december de massaverkoop van funcookingtoestellen mist, is heel het jaar naar de vaantjes. Fondue en gourmettoestellen blijven de gevestigde waarden, al zit de grootste verkoop in de combinatietoestellen. Hoe u de verkoop kunt stimuleren, leest u in onze tips.

BELANG VAN DECEMBER

Samen gezellig kokkerellen aan tafel zorgt voor heel wat sfeer. Funcooking blijft dan ook heel populair bij de consument, zelfs het hele jaar door. Het brengt niet alleen gezelligheid in huis, ook de kok kan samen met zijn gasten genieten van al dat lekkers. Caroline Cauwenberghs (GfK): “Voor funcooking geldt er één gouden regel: als je in december de massaverkoop van funcookingtoestellen mist, is heel het jaar naar de vaantjes. Ook de uitloper van de soldenperiode in januari is belangrijk voor de verkoop van deze toestellen."

Nieuwe types

Elk jaar zien we nieuwe types funcooking verschijnen zoals een pizzamaker, een donutmaker, een suikerspinmachine of een chocoladefontein. Maar we kunnen hier niet van zeggen dat dit echte vaste waarden worden. De gevestigde waarden blijven de fondue- en de combinatietoestellen. De verkoop hiervan blijft vrij stabiel. Wat wel opvalt, is dat vooral de combinatietoestellen erg in de smaak vallen bij de consument. Zo is er maar liefst een stijging van meer dan 2.500 verkochte units (zie grafiek) op te merken.

Caroline Cauwenberghs (GfK): “Voor funcooking geldt er één gouden regel: als je in december de massaverkoop van funcookingtoestellen mist, is heel het jaar naar de vaantjes. Ook de uitloper van de soldenperiode in januari is belangrijk voor de verkoop van deze toestellen."

FONDUE

De meeste fonduestellen worden allang niet meer enkel gebruikt om de traditionele vleesfondue in te bereiden. Ook vis- en kaasfondue of de bekende Chinese fondue kunnen in zo goed als alle fonduestelletjes bereid worden.

RACLETTE

Ook bij raclettetoestellen zien we die multifunctionaliteit terugkomen. Meerdere fabrikanten ontwikkelden een raclette waaronder je ook minipizza's kunt grillen.

GOURMET

Een gourmet of tafelgrill bestaat in alle groottes en vormen. Het valt op dat de fabrikanten het meest creatief zijn met deze toestellen. De bakplaat kan een (zout)steen zijn of vervaardigd zijn uit metaal met een antiaanbaklaag. Heel vaak combineren deze tafelgrilltoestellen meerdere functies van andere funcookingtoestellen zoals raclettepannetjes waarin je een stukje kaas kunt laten smelten.

BESTE VAN TWEE WERELDEN

Van alle funcookingtoestellen blijven de fondue, steengrill en gourmet de meest gevraagde toestellen. Ook de teppanyaki blijft een absolute favoriet. Met een teppanyaki kan de consument op een gezonde en snelle manier gezellig koken aan tafel. De populariteit van de combinatietoestellen is niet zo onlogisch. De gebruiker kan zo het beste van twee werelden, raclette en grill, combineren en ervan genieten. Toch vraagt de consument om meer verrassend uit de hoek te komen met trendy toestellen en creatieve bereidingen. Iets wat sommige fabrikanten goed begrepen hebben.

Van alle funcookingtoestellen blijven de fondue, steengrill en gourmet de meest gevraagde toestellen

 

VEILIGHEID

Volgens de Europese norm moeten alle funcookingtoestellen voorzien zijn van een EC-attest. Dat attest maakt duidelijk dat deze toestellen voldoen aan de EN 60335-2-9-norm. Deze norm gaat over de veiligheid van draagbare elektrische toestellen en geeft een aantal richtlijnen over de veiligheid. Zo stelt deze norm dat niet-functionele oppervlakken zoals de behuizing, die warmer dan 60 °C kunnen worden, moeten worden aangeduid met een waarschuwing 'caution hot surface'. Sommige funcookingtoestellen zijn van een nog strengere norm voorzien door het Duitse GS-keurmerk. Deze is echter niet verplicht in Europa, maar volgens deze norm mag de temperatuur van niet-functionele oppervlakken niet meer dan 60 °C zijn.