naar top
Menu
Logo Print

LAAT UW KLANTEN KEUKENMESSEN TESTEN

Beleving is een grote troef in een groot aanbod

 

Keukenmessen zijn onmisbaar voor elke professionele- en hobbykok. Een degelijk mes gaat jaren mee en wordt vrijwel elke dag gebruikt. Het is belangrijk dat u uw klanten met raad en daad bijstaat bij hun aankoop zodat ze naar buiten gaan met het keukenmes dat het best aansluit bij hun behoeftes en voorkeuren. Naast deskundig advies geven demo's en workshops de verkoop van keukenmessen in uw winkel een fikse boost.

BASISMESSENSET

 

Een klassieke set keukenmessen bestaat uit een koksmes, een schilmes, een trancheermes, een officemes en een broodmes. Aangezien de meeste mensen de bovenvermelde basismessen zeer frequent gebruiken, is het raadzaam om degelijke kwaliteit aan te bieden in uw speciaalzaak. Afhankelijk van zijn/haar gewoontes en voorkeuren kan de gebruiker de messenbasis aanvullen met meer gespecialiseerde messen zoals een uitbeenmes, een fileermes, steakmessen, een kaasmes, een vleesmes of een vismes.

AZIATISCH OF EUROPEES?

De meeste messenfabrikanten zijn gevestigd in Duitsland,Engeland, Frankrijk, China en Japan. Japans of Europees: elk type mes heeft zijn eigen voor- en nadelen en uiteindelijk is de persoonlijke voorkeur van de klant doorslaggevend.

Japanse precisie

De laatste jaren winnen Japanse messen, zoals het Santokumes, aan populariteit bij ons, zowel bij professionele koks als bij hobbykoks. Door de hogere hardheid van het stalen lemmet (uitgedrukt in Rockwell C of HRC) en de kleinere snijhoek bij het slijpen, is een Japans mes scherper. Hierdoor is het uitermate geschikt om zeer fijn te snijden en te hakken. Een mogelijk nadeel is dat het gevoeliger is voor schade en een nauwkeuriger onderhoud vergt dan een traditioneel Europees mes.

Duitse degelijkheid

Duitse messen zijn echte werkpaarden. Ze zijn zwaarder en hebben een lagere hardheid dan Japanse messen, waardoor ze scherp zijn maar ook wel gemakkelijker zijn op vlak van onderhoud. Franse messen zijn doorgaans iets zachter dan hun Duitse tegenhangers. Hierdoor verliezen ze hun scherpte sneller maar kunnen ze ook vlotter opnieuw geslepen worden en zijn ze minder gevoelig aan schade. Of uw klant nu voor een Europees of een Japans mes kiest, met beide types kan hij/zij perfect snijden. Grofweg kunnen we stellen dat wie zeer precies te werk gaat, beter af is met een Japans mes. Voor een robuuste keukenpartner die iets minder onderhoud vergt, is een Europees mes ideaal.

HEDENDAAGS DESIGN

Naast optimale kwaliteit en functionaliteit is ook het design van keukenmessen vandaag van groot belang. Een mes is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp maar niet zelden krijgt het een prominente plaats als eye-catcher in de keuken. Alle messenfabrikanten besteden daarom veel aandacht aan de vormgeving van hun producten. Er is voor elk wat wils, bijvoorbeeld handgrepen in kunststof, roestvrij staal of hout.

Zo breed mogelijk

U zorgt het best voor een zo breed mogelijk assortiment, met focus op de basismessen, opdat alle klanten 'hun' keukenmes vinden.

RUIME DOELGROEP

Keukenmessen spreken een brede doelgroep aan, van hobbykoks tot professionals. Daarnaast zijn ze een ideaal geschenkartikel, al dan niet in een set of fraaie geschenkverpakking.

Piekperiode

De messenfabrikanten spreken van een vrij constante verkoop het hele jaar door, met een milde piek tijdens de eindejaarsfeesten.

Accessoires

Ook accessoires gaan vlot over de toonbank, van een messenslijper of slijpsteen over een messenetui of -magneet tot snijplanken. Veel fabrikanten bieden ook startersets aan en organiseren regelmatig interessante promoties.

STIMULEER ALLE PRIKKELS

Voor de veiligheid van de klant en om diefstal tegen te gaan is het raadzaam om keukenmessen in een afgesloten vitrinekast aan te bieden. Als u niet over voldoende ruimte beschikt in uw zaak, kunt u hangverpakkingen met eurolock gebruiken of een testmes aanbieden met beschermd lemmet. In elk geval is het belangrijk dat klanten een keukenmes kunnen vastpakken en kunnen voelen hoe het in de hand ligt. De meest optimale manier van messen verkopen is om de klant het mes in de winkel te laten testen. Zo zijn er al winkels waar je in de demokeuken meteen het mes kan testen door een ui of appel te snijden. Een extra dimensie die een absolute meerwaarde is voor de verkoop van messen, zowel voor de klant als voor uw cijfer.

Deskundig advies

Elke klant is immers anders en een mes dat voor één klant de beste keuze is, is niet noodzakelijk het geknipte mes voor een andere klant. Deze beleving, in combinatie met uw deskundig advies, is uw voordeel ten opzichte van de online verkoop. Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die in uw winkel louter inspiratie komen opdoen om het keukenmes vervolgens online aan te schaffen aan een scherpere prijs. Maar een goede verkoop begint bij uw klanten met raad en daad bijstaan.

WORKSHOPS EN DEMO'S

Nog een tip: organiseer regelmatig belevingsmomenten in uw winkel
denk maar aan een workshop snijtechnieken of een slijpcursus. Sommige messenfabrikanten helpen u zelfs om dit te organiseren. Uw doelgroep is sowieso geïnteresseerd in koken.

WAT IS DE HARDHEID VAN EENS MES?

De hardheid van een mes is belangrijk voor de scherpte van het mes. Hoe harder het staal waaruit het mes vervaardigd is, hoe langer het scherp zal blijven. Een nadeel is wel dat messen met een hoge hardheid sneller kunnen breken. De hardheid van een mes wordt uitgedrukt in Rockwell C, afgekort HRC.

Hoe bepalen?

Met behulp van een diamantnaald word de hardheid van een mes gemeten. Die naald wordt met een bepaalde kracht in het metaal gedrukt. De afdruk die achterblijft, bepaalt de hardheidsgraad. Enkel bij messen die uit staal vervaardigd zijn, kan de hardheid op deze manier gemeten worden.

Op een rijtje:

  • 52 -55 HRC: Gemiddelde hardheid.
  • 56 -58 HRC: Gemiddeld tot hogehardheid,lvan toepassing op Duitse messen.
  • 58 -… HRC: Hoge hardheid, van toepassing op Japanse messen.

JAPANS VERSUS DUITS: WAAR ZIT HET VERSCHIL?

Wat is het verschil tusssen messen van Japanse en van Duitse makelij? Solingen staat sinds jaar en dag bekend om zijn metaalindustrie en de fabricatie van kwaliteitsmessen. Als het mes het keurmerk 'made in Germany/Solingen' draagt, dan bent u er zeker van dat het mes voor minstens 95% (meestal 100%) in Solingen is vervaardigd. Als het mes enkel het keurmerk 'made in Germany' draagt, dan is het mes voor minstens 60% in Duitsland vervaardigd. Japanse messen worden vervaardigd volgens de eeuwenoude procedure van de samuraikunst. Hierbij worden met verschillende lagen staal gewerkt, telkens met een harde en zachte kern.

Japanse messen hebben een hoge hardheid, waardoor ze scherper kunnen gemaakt worden. Ook hun scherpte blijft langer behouden. De andere kant van de medaille is dat ze moeilijker te onderhouden zijn. Een belangrijk element om mee te geven aan uw klanten is dat Japanse messen niet gemaakt zijn om te hakken of te wiegen, maar enkel om te snijden. Bij een verkeerde gebruik gaat de snede afbreken. Als de klant het mes wil gebruiken om te hakken of te wiegen, dan raadt u beter een Europees mes aan.