naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - LUC VANDENBROECK

KOELEN & VRIEZEN BLIJFT BELANGRIJKSTE SEGMENT BINNEN GROOT ELEKTRO

Consument gaat voor energiezuinig, beter en langer bewaren

Koelkasten en diepvriezers zijn de grootste spelers binnen groot elektro. Vrijstaande modellen zijn nog steeds het populairst. Zowel bij inbouw als vrijstaand gaat de voorkeur naar toestellen van 1,80 m in de A++-klasse. Een betere bewaring van de producten en dus minder verspilling is 'hot'. Vandaag is de koeling een blikvanger in de keuken, dankzij zilver, antraciet, zwart én een opvallend design. Nieuwe modellen breiden de bruikbare binnenruimte gevoelig uit. Voor intelligente toestellen die bedienbaar zijn via de smartphone, is er zeker aandacht, maar de modale consument wacht eerder op een prijsdaling.

MARKTEVOLUTIE

Vrijstaand geniet voorkeur

2016 was een positief jaar voor het witgoed in het algemeen. Het segment koelen is een van de trekkers met een tendens naar duurdere toestellen. Bij de diepvriezers is het iets kalmer, met een status quo in waarde en een lichte daling in aantal. GfK-cijfers tonen aan dat in ons land vrijstaande modellen het belangrijkste blijven, maar het inbouwsegment groeit nog elk jaar. Vandaag is dit goed voor ongeveer 1/3 van de verkochte toestellen.

A++ in de hoofdrol

Qua energieklasse zijn A+ en A++ heel belangrijk; A++ vormt het grootste deel van de markt, zowel voor koelkasten als vriezers. De verkoop van A+++ is nog heel beperkt, maar neemt elk jaar toe, aangezien het prijsverschil afneemt. 'NoFrost' is vandaag het meest gekozen systeem. Het houdt het energieverbruik op lange termijn in toom doordat het toestel niet meer regelmatig ontdooid hoeft te worden.

INNOVATIES VOOR OPTIMALE BEWARING

Temperatuurcontrole

Fabrikanten rusten hun toestellen uit met steeds nauwkeuriger sensoren, tot op de graad correct. Diverse systemen zorgen ervoor dat de gewenste temperatuur tot 16% sneller bereikt wordt. Afhankelijk van het type koelkast wordt deze functie bij het openen van de deur uitgeschakeld voor een extra energiebesparing. In sommige types is het ook mogelijk om de temperatuur gedurende een aantal uren naar +2 °C te brengen. Ideaal voor het snel afkoelen van verse levensmiddelen of een groot aantal flessen. Worden er temperatuursensoren geplaatst op elke plank, dan gaat de koellucht enkel naar waar het op dat moment nodig is. Bij diepvriezers zorgt een tijdsgestuurde automaat voor een temperatuurdaling naar -32 °C, zodat producten snel en met behoud van vitaminen worden ingevroren. Na een vast aantal uren wordt er overgeschakeld op de normale temperatuur.

Flexibele vershoudzones

Meer en meer toestellen, zelfs basismodellen, worden uitgerust met een vershoudzone van 0° en een regelbare luchtvochtigheid. Diverse merken gaan hier echter nog veel verder in met vernieuwende systemen met op elk niveau een specifiek klimaat, individueel aanpasbaar aan de inhoud. Voedingsmiddelen vereisen verschillende omstandigheden: vis, vlees en zuivelproducten worden droog bewaard. Deze zone krijgt dan ook een verminderde vochtigheid lager dan 45%. Groenten en fruit zijn dan weer gebaat met een lagere temperatuur en een hogere vochtigheidsgraad. Bij geavanceerde modellen stelt u de vochtigheidsschakelaar in voor 'groenten', 'groenten-fruit', of 'fruit'. Bepaalde apparaten zijn uitgerust met een onafhankelijk compartiment dat u met slechts één klik controle geeft over de temperatuur (van -3° tot 5°), om snel te koelen of te ontdooien. Het toppunt van flexibiliteit is een uniek compartiment dat naar wens fungeert als diepvriezer (-20 °C) of als koeling (5 °C); een extra koelkast of diepvriezer in een handomdraai. Door de indeling in zones worden de bewaartermijnen twee tot vijf keer langer, waardoor consumenten minder weggooien. Daarnaast zien de producten er verser uit én zijn ze smaakvoller en gezonder.

Fabrikanten rusten hun toestellen uit met steeds nauwkeuriger sensoren, tot op de graad correct. Diverse systemen zorgen ervoor dat de gewenste temperatuur tot 16% sneller bereikt wordt

RECENTE ONTWIKKELINGEN

Opvallende designs

De ontwerpen worden moderner en mogen gezien worden. Zo is er een afname van witte toestellen en een shift naar zilver, antraciet en zwart. Wie kiest voor design, wordt op zijn wenken bediend met greeploze deuren, een groot aantal spetterende kleuren of pasteltinten en speciale uitvoeringen als jeans, krijtbord, goud, multicolor strepen, matrood ... Er zijn zelfs exclusieve met de hand beschilderde koelkasten, echte paradepaardjes met een navenant prijsetiket.

Hygiëne & gebruiksgemak

Dankzij gladdere wanden en uittrekbare leggers zijn de toestellen makkelijker schoon te maken. Er zijn minder inkepingen en gleufjes voor etensrestjes, verscheidene bakjes mogen in de vaatwasser. Sommige vriezers zijn binnen een minuut van ijs ontdaan door een speciaal rooster dat de ijsvorming in de voedselcompartimenten beperkt. Spoel eenvoudig de ijskristallen af onder de kraan. Zo is het niet meer nodig om twee keer per jaar de diepvriezer te ontdooien. Bij koelkasten met een antibacterieel systeem elimineert een fotokatalysator in combinatie met uv-licht meer dan 99% van de ziektekiemen in de circulerende lucht. Meer en meer toestellen worden uitgerust met een intuïtief touchscreen in plaats van knoppen, zelfs toestellen die niet per se bijzonder duur zijn. Soms wordt de bediening in de deur geplaatst, zodat de consument erbij kan zonder de deur te openen.

Maatoplossingen

Allerhande technische en ontwerpmatige aanpassingen zorgen voor een groter bruikbaar volume, terwijl de toestellen toch in een standaard-60x60cm-keukenblok passen. De verdampers verdwijnen bijvoorbeeld van de achterzijde volledig in de sokkel om meer binnenruimte te creëren. Daarnaast in opkomst zijn 75-90 cm brede inbouwtoestellen waarvan de voorzijde bekleed wordt. Voor wie zijn gading niet vindt in het standaardaanbod van inbouwtoestellen, zijn er ook koel-vriescombinaties à la carte die de volledige ruimte benutten. De toestellen kunnen boven elkaar in een combi-bottomcombinatie of naast elkaar als side-by-side worden geplaatst. De condensor wordt in de zijwanden verwerkt om vochtophoping tussen twee toestellen te vermijden. In tegenstelling tot conventionele integreerbare diepvriezers wordt de warmte dan niet enkel via de achterwand, maar ook langs de bovenkant van het toestel afgevoerd.

'SLIMME' TOESTELLEN

De belangstelling voor geconnecteerde huishoudtoestellen groeit elk jaar. Met een applicatie wordt het toestel vanop afstand beheerd. De consument krijgt op zijn smartphone een bericht bij een temperatuuralarm of hij schakelt tijdens het winkelen al een aangepaste temperatuur in. Door één druk op de knop krijgt hij extra comfort én realiseert hij een energiebesparing. Er zijn ook toestellen uitgerust met een camera; zo checkt de consument of hij nog voldoende voorraad heeft. Uiteraard zijn er hierbij beperkingen: de camera registreert alleen wat binnen het gezichtsveld past. Eén merk is bezig met modulaire camera's die in bestaande toestellen passen, een stuk democratischer geprijsd. Want er is zeker een markt voor modellen, uitgerust met de laatste snufjes, mits ze betaalbaar zijn. In het andere geval blijven het meer toestellen om mee uit te pakken dan dat er een significante afzet is.