naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MARIE VERHULST

SPEEL IN OP TREND VAN PERSONAL BLENDERS

Belangrijke parameters als stappenplan in begeleiding

 

Een blender wint de laatste jaren aan populariteit in de Belgische keukens. De hele gezondheids- en smoothiehype draagt daaraan bij. Om uw klanten optimaal te kunnen begeleiden in de keuze van een blender, is het belangrijk om elke stap van het beslissingsproces op te volgen. Vraag waarvoor hij de blender wil gebruiken, niet welke blender hij wil. Zo garandeert u de klant de beste service en kan hij volop genieten van zijn aankoop. Opvallend is de trend naar personal blenders: een kleinere variant waarbij de beker makkelijk meegenomen kan worden.

GEBRUIK

Begin zeker met te vragen aan uw klant waarvoor hij de blender wil gebruiken. Zoekt hij een blender om crushed ice of soep mee te mixen? Raad hem dan een krachtiger model aan. Wil hij enkel een blender om smoothies te maken, dan is een trendy personal blender zijn ideale match.

BEKER

Vorm

In het aanbod van blenders zien we veel variatie in de vorm van de beker: rond, rechthoekig of diamantvormig. Belangrijk om te weten is dat de vorm op zich niet cruciaal is in het mixproces. De fabrikanten bestuderen de vorm samen met de messen. Die twee elementen zorgen ervoor dat alle ingrediënten voldoende bewegen en zo perfect gemixt worden. De vorm is dus niet doorslaggevend.

Materiaal

De meeste bekers van blenders zijn vervaardigd van glas of van Tritan, een ultrastevige en BPA-vrije kunststof. Goedkopere modellen hebben een beker in een ander type kunststof. Glas is de meest hygiënische oplossing. Hoe steviger en duurzamer het materiaal, hoe duurder de blender. Leg uit aan uw klant waar het prijsverschil zit. Is de klant van plan om soep te mixen in de blender, raad hem dan zeker een blender met een hittebestendige beker aan.

Sommige blenders zijn uitgerust met verwisselbare messen, om nog meer op de inhoud te kunnen inspelen

MESSEN

Een van de belangrijkste elementen van de blender zijn de messen. Fabrikanten hebben uitvoerig bestudeerd welke techniek het best werkt om een homogeen mengsel te bekomen. Hieruit blijkt dat er telkens een mes met verschillende lemmeten in de blender zit. Opvallend is dat de lemmeten in verschillende richtingen wijzen: naar onderen, horizontaal of naar beneden. Door deze verschillende posities wordt het mengsel dat gemixt moet worden, langs alle kanten gestuwd en krijg je een perfect homogeen mengsel als gevolg. Sommige blenders zijn uitgerust met verwisselbare messen, om nog meer op de inhoud te kunnen inspelen.

SNELHEDEN

Hoe meer snelheden, hoe preciezer je te werk kunt gaan. Daarnaast zijn er ook tal van blenders uitgerust met een pulseknop, hiermee kun je nog extra kracht bijzetten. Heeft de klant er geen nood aan om heel precies te kunnen werken, dan volstaat een eenvoudig model waarbij er maar twee snelheden beschikbaar zijn.

AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S

Naast de pulsetoets bieden de meer geavanceerde blenders andere automatische programma's aan om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. De meest voorkomende zijn smoothies, soepen, sappen en ijsdesserts. Elk programma heeft zo zijn specifieke snelheid. Hoe meer geavanceerde automatische programma's, hoe duurder de blender. Dat komt door de research die is voorafgegaan bij de ontwikkeling van de programma's.

Trend

Een opvallende trend waar steeds meer fabrikanten op inzetten, is de personal blender. Hier zien we een kleinere variant van de blender, waarbij de beker meteen ook de fles is die je overal mee naartoe kunt nemen. Deze categorie is heel populair bij de sportieve klanten die elke dag hun shake nodig hebben.

VERMOGEN

Hoewel het vermogen belangrijk lijkt, is het belangrijk dat uw klanten er zich niet blind op staren. Een hoog vermogen geeft niet altijd het beste resultaat. Het vermogen zegt daarentegen veel meer over het verbruik.

Raad uw klanten aan om de messen met de hand schoon te maken, dit zal de scherpte van de messen alleen maar ten goede komen.

GEBRUIKSGEMAK

Een belangrijke parameter voor uw klant is het schoonmaakgemak na het gebruik van de blender. De klant wil na het blenden zonder veel moeite het toestel kunnen reinigen. Hier zorgen zo goed als alle fabrikanten ervoor dat het toestel eenvoudig uiteen te halen is. Zo kun je alle onderdelen in de vaatwasser plaatsen, behalve de messen. Raad uw klanten aan om de messen met de hand schoon te maken, dit zal de scherpte van de messen alleen maar ten goede komen. Bovendien zijn heel veel blenders uitgerust met een 'cleantoets'. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is water en een druppeltje afwasmiddel in de blender doen, en drukken op de cleanknop. Zo is de blender in een mum van tijd weer helemaal gebruiksklaar.

ACCESSOIRES

Bij blenders worden er amper tot geen accessoires geleverd. Sommigen bieden een mengstaaf aan, er zijn zelfs een aantal fabrikanten die een citruspers boven op de blender voorzien, zodat je meteen het verse en pitloze sap aan je smoothie kunt toevoegen. Bij de personal blenders zijn er meestal meerdere bekers bijgeleverd in verschillende formaten. Bij meerdere merken wordt er wel nog een kleinere container aangeboden waarin er kruiden of pesto's gemaakt kunnen worden.

GELUID

Een krachtige blender doen rijmen met een laag geluidsniveau is zo goed als onmogelijk. Toch doen de fabrikanten erg veel moeite om deze twee elementen zo goed mogelijk met elkaar te verzoenen.

BEVEILIGING

Sommige merken hanteren voor hun blenders een extra veiligheid. Als het deksel er niet goed op zou zitten, kan de blender dan niet gebruikt worden. Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens het blenden.

DESIGN

 

Het valt op dat bij blenders het design een minder grote rol speelt. Veel mensen zetten de blender telkens weg in de keukenkast. Maar als de consument al andere toestellen heeft in een bepaald design en kleur, is het altijd leuk dat hij in dezelfde lijn kan kiezen. Sommige fabrikanten bieden verschillende toestellen in dezelfde kleur aan.

WIST JE DAT?

Je een blender voor veel meer dan smoothies kunt gebruiken? Geef uw klanten enkele tips mee over wanneer ze hun blender kunnen gebruiken. Om dit te ondersteunen, kunt u dit makkelijk in uw winkel demonstreren met enkele ingrediënten.

Een blender is het perfecte toestel voor:

  • het mixen van soep;
  • het bereiden van babyvoeding;
  • het maken van een sorbet van bevroren fruit;
  • koffiebonen malen.