naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - AN DE MAERE

KERSTCONCEPT BIEDT VELE MOGELIJKHEDEN

Van echte kerstserviezen over wintercollecties tot borden met kersttattoo

De kerstperiode is hét uitgelezen moment om serviesgoed aan de man of vrouw te brengen. Enerzijds is dit een categorie die het heel goed doet als cadeauartikel én anderzijds krijgen consumenten tijdens deze gezellige feestperiode veel mensen over de vloer en pakken ze graag uit met iets nieuws op tafel. Fabrikanten spelen daarop in en brengen speciale kerstserviezen op de markt of stoppen hun eerder neutrale collecties in een echt kerstkleedje. Dat blijken niet alleen serviezen te zijn, ook de rest van de tafel en het interieur volgt.

Pak uit met speciale kerst- en winterserviezen of stop je neutrale servies in een kerstjasje!

Villeroy & Boch pakt elk jaar opnieuw uit met sfeervolle kerstserviezen

KERSTSERVIEZEN

Seculier of gelovig, kerst leeft sterk in zowat alle lagen van de bevolking. Fabrikanten spelen daar dan ook gretig op in en pakken uit met rasechte kerstserviezen of special editions. Mooi voorbeeld vinden we bij Villeroy & Boch, dat elk jaar opnieuw serviezen met speciale thema's voor de kerst uitbrengt. Voor 2017 draait hun verhaallijn rond de Film 'Polar Express' en de 'Peperkoeken Mannetjes'. Een andere speler die steevast inspeelt op het kerstgebeuren, is Alessi. Zij brachten vorig jaar de collectie Dressed for X-mas by Marcel Wanders uit. Deze lijn bevat speciale tableware-items voor de feestdagen, zoals kleine vorkjes en een etagère, maar ook een aantal sfeervolle ornamenten en kerstdecoraties.

WINTERSERVIEZEN

De Delirio serviezen van Cosy & Trendy, gefotografeerd in echte kerstsfeer

Naast de echte kerstserviezen brengen sommige fabrikanten ook meer winterse collecties op de markt die wat langer gebruikt kunnen worden. Zo lanceerde Alessi vorig jaar de herfst/wintercollectie 'Alessi Circus', een lijn van de hand van Marcel Wanders die ook hoge ogen gooide tijdens de feestdagen. Villeroy & Boch bracht dan weer een specifieke wintercollectie uit onder de naam Artesano Montagne. Basis hiervoor is hun meest verkochte witte premiumporselein, de Artesano Original. De decoratie van deze collectie is geïnspireerd op Scandinavische designs (pulls), waardoor ze het volledige winterseizoen gebruikt kan worden, en dus niet alleen tijdens de kerstdagen.

ANDERE SERVIEZEN IN KERSTTENUE

Heel veel consumenten willen een nieuw servies het hele jaar door kunnen gebruiken. Daarom brengen niet alle fabrikanten echte kerstserviezen op de markt. Maar omdat de kerst een belangrijke periode is voor de gedekte tafel, doen ook zij er alles aan om hun producten in de kijker te zetten. Neutrale bestaande assortimenten en bestsellers worden in de winkel dus opgesmukt met de nodige kerstdecoratie en zo omgetoverd tot een echte feestcollectie. Cosy & Trendy fotografeerde bijvoorbeeld drie eerder neutrale serviezen in echte kerstsfeer. Daardoor kregen zowel de Plato en de Delirio als de Adesso een sfeervol winters jasje aangemeten.

NEUTRALE SERVIEZEN MET KERSTTATTOOS

Tattoo Eat by Cookut: vrolijke tattoos om borden te decoreren. Een betaalbaar en leuk alternatief

Wie tot slot zijn alledaagse servies een kersttintje wenst te geven, kan aan de slag gaan met Tattoo Eat by Cookut. Deze vrolijke tattoos om borden te decoreren zijn een betaalbaar en leuk alternatief voor een echt kerstversies.

INSPELEN OP TRENDS

Hapjes serveren en presenteren

Los van de traditionele kerstserviezen moet u als retailer ook aandacht hebben voor de heersende trends. Zo zien we bijvoorbeeld dat families minder vaak met z'n allen rond de feestdis met zijn klassieke gangenmenu's zitten, maar wel gezellig allerhande kleine hapjes serveren. Om die hapjes te presenteren, gaat de consument weg van de klassieke borden, maar kiest hij voor kleine individuele schaaltjes, kommetjes, glaasjes, lepeltjes ... die perfect in één hand passen.

Foodsharing

Tradities gaan meer en meer op de schop, want een andere trend die heel sterk leeft en zeker nog zal aanzwengelen in de toekomst is foodsharing. In tegenstelling tot de trend van de kleine hapjes is er hier serviesgoed nodig waarin maaltijden en sidedishes passen voor meerdere personen. Denk dus aan bowls, schalen, houten planken, etagères met verschillende lagen ...

Veel referenties & uiteenlopende stijlen

Beide bovenstaande trends zorgen ervoor dat de collecties van serviesgoed steeds meer referenties tellen. Sets van veertien tot achttien referenties zijn zeker geen uitzondering meer. Bovendien zijn er ook allerhande vormen, kleuren en materialen op de markt, en dit in de meest uiteenlopende stijlen, gaande van trendy over traditioneel tot landelijk en strak. Met de kerstperiode in het achterhoofd moet u hier als retailer uiteraard op inspelen. De kerst is immers dé periode om hapjes te serveren en gezellig aan foodsharing te doen.

Alessi Dressed for X-mas by Marcel Wanders, een feestelijke lijn met tableware-items en kerstdecoraties

SFEERVOLLE PRESENTATIES

De beste presentatie voor serviezen is en blijft een volledige gedekte tafel die aantoont hoe het thuis bij de klant zou kunnen zijn. Ga dus voluit voor sfeer en zorg voor de nodige decoratieve elementen. Sommige merken helpen hun winkeliers om de winkel mee te decoreren en zetten echte thema-installaties op maat neer. Ondersteunend POS-materiaal, zoals sfeerfoto's, banners, folders en pancartes, wordt daarbij ingezet.

SLIM VOORRAADBEHEER

Voorraadbeheer is en blijft moeilijk voor serviesgoed. Consumenten gaan steeds meer mixen & matchen en maken zelf hun persoonlijke samenstelling, een tendens die nog versterkt wordt door de foodsharingtrend. We zien dan ook dat steeds meer winkeliers enkel nog kiezen voor een presentatievoorraad en dat de reservevoorraad kleiner wordt of zelfs verdwijnt. De keuze om met leveranciers en fabrikanten te werken die bestellingen snel kunnen leveren, wordt daardoor altijd maar belangrijker. Wat de specifieke kerstcollecties betreft, is het echter wel aangeraden om een kleine voorraad in huis te halen. De verkoopperiode voor deze producten is vrij beperkt en als de consument een kerstservies naar zijn smaak ziet, dan wil hij het ook meteen mee naar huis kunnen nemen.

CROSSSELLINGMOGELIJKHEDEN

Serviesgoed voor de kerst leent zich perfect tot crossselling. Het gaat tenslotte om een feestelijke tafel. Decoratieartikelen en producten voor de gedekte tafel kunnen dus zeker samen aangeboden worden met serviezen: servetten, servetringen, theelichthouders, kaarsen, een klassiek bestek, maar ook een kleiner bestek voor hapjes, wijnkoelers, naamkaarthouders, broodmandjes ... Zo maakt u het kerstgevoel compleet.