naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TINEKE WEYHAEGHE
Ook bij gas zien we meer en meer design

INDUCTIE IN OPMARS BIJ KOOKPLATEN

Belangrijke innovaties in gebruiksgemak

Een goed uitgeruste en moderne keuken met de nieuwste apparatuur is niet meer weg te denken in vele huishoudens. Het gebruiksgemak, comfort, energie-efficiëntie en smart cooking zijn onmisbare aspecten bij de keuze van de consument. Traditionele kookplaten en fornuizen boeten aan populariteit in, want inductie is de trend. Ook in professionele keukens groeit het aandeel dankzij de vele voordelen. De belangrijkste innovaties bevinden zich dan ook onder de inductiekookplaten, zoals flexibel koken, temperatuurgestuurde zones, kookassistentie en geïntegreerde dampkappen.

INNOVATIES BINNEN HET INDUCTIESEGMENT

De belangrijkste innovaties zijn terug te vinden bij de inductiekookplaten met o.a. een krasbestendige coating, flexibele kookzones, een temperatuurgestuurde inductiezone, een kookassistent en kookplaten met een geïntegreerde dampkamp. De iXelium coating van de kookplaat beschikt over nanotechnologie die glazen oppervlakken niet alleen uiterst krasbestendig maakt, maar ook eenvoudig te reinigen. Een kookassistent assisteert de consument bij het koken om bv. vlees perfect dicht te schroeien, te bakken of warm te houden.

Flexibele zones zijn ideaal voor bv. een vispan of voor grote grillplaten en -pannen

Eindeloze combinatie van flexibele kookzones

Flexibel koken is in moderne huishoudens heel belangrijk. Verschillende merken hebben nieuwe kookplaten geïntroduceerd met een volledig flexibel kookoppervlak. Dankzij een automatische detectie kunnen er nieuwe kookzones gecreëerd worden. Ideaal voor een plancha, teppanyaki, een grotere vispan of juist een klein sauspotje. Een temperatuurgestuurde inductiezone biedt optimaal comfort en veiligheid, door moeiteloos over te schakelen tussen vermogensstanden. Perfecte pannenkoeken bakken, pijnboompitjes roosteren of aan de slag met olijfolie op de maximale temperatuur van 160°. Inductiezones waarbij men de flexibiliteit heeft om de kookpot te verplaatsen, het is allemaal mogelijk.

Tendens: kookplaat met geïntegreerde dampkap

Niet meer zelf de dampkap bedienen

Daarnaast zetten merken ook in op de volautomatische werking van de dampkap op basis van de geselecteerde vermogens en instellingen op het kookvlak. De elektronica van de kookplaat geeft automatisch de nodige impulsen aan de elektronica in de dampkap. Zo hoeft de klant dus niet meer zelf de dampkap te bedienen. De nieuwste tendens zijn ook de kookplaten met een geïntegreerde dampkap. De dampen en de stoom worden via de onderkast en de ruimte, verscholen achter de plinten, afgevoerd. Dat is discreet, efficiënt en niet belemmerend voor het zicht.

DESIGN ONTMOET ENERGIE-EFFICIENTIE

Ook een klassieke kooktechnologie als gas evolueert mee met de wensen van de consument. Branders zijn geoptimaliseerd met de nodige aandacht voor design en energie-efficiëntie. Dat zijn twee belangrijke pijlers om de consument op langere termijn aan een merk te binden.

Wokbranders duiken meer en meer op en hebben veelal een hoger vermogen

Er duiken ook meer speciale branders op, zoals de wokbrander voor o.a. wokpannen of tepanplaten. Deze beschikken over een dubbele brander en hebben een zwaar vermogen. Een model waarbij de inductiespoel een groot oppervlakte bedekt, zorgt voor een gelijkmatige warmte. Er is altijd een generator die een hoogfrequentiestroom naar een inductiespoel stuurt. Die zorgt voor de opwekking van een magnetisch veld en de creatie van wervelstormen in de pan- of wokbodem. Spoelen bestaan in verschillende vormen voor uiteenlopende situaties.

INDUCTIE IN OPMARS

Gas blijft de favoriet voor echte koks, hoewel het terrein moet afstaan aan inductie. Ook in nieuwe keukens wordt er veelal gekozen voor een inductiekookplaat. Vanwege het gebruiksgemak, de snelle reactiviteit en de nauwkeurige regelbaarheid is het meestal de beste keuze, ook voor topchefs.

De eenvoudige vitrokeramische en elektrische platen zijn goedkoper dan inductie en vinden daarom toepassing in panden op de verhuurmarkt. Naast gas gaat ook de markt van dit segment steeds achteruit ten voordele van inductie. Het is dan ook niet echt opportuun om deze nog volop te promoten. Inductie is de trend.

Bij koks blijft gas favoriet, maar inductie is in opmars

Ook in professionele keukens

Ook in de professionele keukens verkiezen chef-koks vaker inductie dan vroeger vanwege de vele voordelen. Bij gas gaat er heel wat energie en warmte verloren. Bovenop de energiebesparing, zullen de inductiekookplaten de ruimte minder snel opwarmen. De warmte-overbrenging bij inductie is efficiënter dan bij gas en dit bevordert ook nog eens de werkomstandigheden. Inductie is bovendien makkelijker te installeren, reinigen en staat garant voor een precies controle. Deze perfecte regelbaarheid is belangrijk bij het snel opwarmen, afkoelen of behouden van een constante temperatuur.

NICHEMARKT VOOR VRIJSTAANDE FORNUIZEN

De markt van de vrijstaande fornuizen is nog steeds erg klein in België. Bij de nieuwbouw en verbouwingen verkiest de consument ingewerkte kookplaten, ovens en microgolfovens. De eenvoudige vrijstaande fornuizen zijn eerder terug te vinden in oudere panden, huurwoningen of keukens zonder ingebouwde toestellen.

Daarnaast zijn er echter wel consumenten die opteren voor een high-end vrijstaand fornuis in een rustiek of landelijk design. Merken spelen hier handig op in met het moderne kookcomfort door innovaties en technologieën te integreren, zoals een inductiekookplaat, een keramische kookplaat, een inbouwoven ...

Rechthoekige kookzones zijn ideaal voor braadsledes

SMART COOKING EN APPS DUIKEN OP IN DE KEUKEN

Hier en daar verschijnen intelligente kookplaten en apps om het koken gemakkelijker te maken. Dit is niet alleen tijdsbesparend, maar optimaliseert ook de kookresultaten. Apps bieden vele begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden die toelaten om met meer gemak betere resultaten te creëren.

De app vertelt wat de meest geschikte vermogens of bereidingswijzen zijn voor diverse gerechten. Een groot deel van het assortiment denkt mee met de consument dankzij op elkaar afgestemde en communicerende technologie.

FOCUS OP KOOKPLAAT, NIET OP ACCESSOIRES

Naast reinigingsproducten bieden merken niet veel specifieke accessoires aan bij de kookplaten. Voor consumenten die een inductiekookplaat gekocht hebben, maar niet beschikken over aangepaste kookpotten (ferromagnetische bodem), is er een inductieschijf beschikbaar. Dankzij deze inductieschijf passen traditionele kookpotten ook op inductie.

Handig zijn eveneens de rechthoekige braadsledes waarvan het formaat precies overeenstemt met de breedte van een ovenruimte én met de grootte van een rechthoekige of flexibele kookzone op het kookvlak. Potten, pannen, teppanyakiplaten, woks en plancha's maken het bijpassende assortiment compleet.