naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - AN DE MAERE
Bij Espressomachines zien we een stijging van 7,5%. Bij filterkoffie is er een daling van 7,6%.

ESPRESSO BLIJFT BIG BUSINESS

Zet in de winkel de volledige koffiebeleving in de kijker

Koffie is een van de belangrijkste producten in de wereldlandbouw, en zo'n 95% van de bevolking drinkt dagelijks koffie in een of andere vorm. Vandaag is het bovendien bijna allemaal espresso wat de klok slaat, al blijft de klassieke filterkoffie toch min of meer stand houden. De categorie biedt bovendien heel wat crosssellingmogelijkheden, met espressokopjes, glazen, lepeltjes, cacaostrooiers, koffieaanstampers, maar eveneens elektrische koffiemolens, melkopschuimers en onderhouds- en reinigingsmiddelen.

De Jura volautomaten, zoals deze Jura Z8, zijn paradepaardjes in de keuken

GESLOTEN SYSTEMEN

In een espressoapparaat met een gesloten systeem kun je enkel espresso bereiden met een koffiemerk dat het capsuleformaat voor dat systeem aanbiedt. Hier is dus ook geen afwijking mogelijk in hoeveelheden koffie, water of doorlooptijd.

OPEN SYSTEMEN

Bij de open systemen vinden we enerzijds de volautomaten en anderzijds de traditionele pompdrukapparaten terug. Bij beide systemen kun je koffie gebruiken van de vele merken die op de markt zijn.

Volautomaten

Kopers van een volautomaat zijn de échte koffieliefhebbers die in de eerste plaats op zoek zijn naar gebruiksgemak. Een volautomaat heeft een ingebouwde koffiemolen. Het bonenreservoir vul je met verse koffiebonen, en met één druk op de knop wordt de exacte hoeveelheid bonen gemalen met de correcte maalgraad. De koffie wordt samengeperst in de zetgroep en voorgeweld met een kleine hoeveelheid water, en vervolgens loopt het water (met de ideale temperatuur) onder hoge druk door de koffie.

De halfautomatische espressomachine Solis Grind & Infuse Pro met ingebouwd maalwerk heeft ook een heetwater- en stoomfunctie

Het resultaat is een heerlijke espresso/koffie met een mooie hazelnootkleurige cremalaag. Volautomaten worden vooral gekozen door consumenten die tuk zijn op koffie in al zijn variëteiten, maar die ook gebruiksgemak hoog in het vaandel dragen. Een enkele druk op de knop en de machine doet al het werk. Een volautomaat met een automatisch melkopschuimsysteem kan bovendien ook in een handomdraai cappuccino's, latte machiatto's, caffe lattes enzovoort gaan bereiden. De nieuwere toestellen op de markt komen er indien dat gewenst wordt zelfs met een kleurendisplay en met connectiviteit met een applicatie. Deze nieuwe ontwikkelingen zien we voornamelijk in het duurdere prijssegment.

Traditionele pompdrukapparaten

Een traditioneel pompdrukapparaat ook wel een halfautomaat genoemd is het espressoapparaat voor de echte koffieliefhebber die zelf wil experimenteren en de koffie helemaal naar zijn of haar hand wil zetten. Hier geldt uiteraard: oefening baart kunst. Het is aan de gebruiker om als een echte barista de juiste hoeveelheid voorgemalen koffie met de juiste maalgraad in de filterhouder te doen, de koffie aan te duwen met de koffieaanstamper (niet te zacht en niet te stevig), ervoor te zorgen dat de randjes van de filterhouder goed schoon zijn, vervolgens de filterhouder in het apparaat te plaatsen en het apparaat zijn werk te laten doen, om het water met de ideale temperatuur en met de juiste druk door de koffie te persen. Belangrijk is dat men een goed pompdrukapparaat kiest dat de juiste druk heeft en het water met de ideale temperatuur verwarmt. Idealiter koopt de consument daarbij ook een goede koffiemolen, zodat hij de bonen vers kan malen.

In maart 2017 lanceerde Beko zijn klein witgoedgamma, met onder meer deze klassieke koffiezetapparaten

Inbouwapparaten

De markt van de inbouwespressoapparaten is vrij klein, en is vooral gericht op mensen die een nieuwe keuken plaatsen en hierin ruimte voorzien voor een inbouwtoestel in de stijl van hun keuken. Het nadeel van dergelijke apparaten is dat ze wat achterophinken op de laatste nieuwe ontwikkelingen die er wel zijn in de markt van de vrijstaande en de volautomatische espressotoestellen. Bovendien zijn inbouwapparaten ook onhandig in onderhoud en reparatie.

TRADITIONELE KOFFIEZETAPPARATEN

Markt houdt zich staande

De markt van de traditionele koffiezetapparaten staat wel onder druk, maar houdt zich al bij al toch nog steeds staande. Heel wat gezinnen hebben naast een espressoapparaat immers ook nog een traditioneel filterkoffietoestel, omdat ze deze koffie bijvoorbeeld 's ochtends liever drinken, of omdat ze het handiger vinden bij grote feestjes wanneer er veel koffie op hetzelfde moment geserveerd moet worden.

Weinig nieuwe functies

Traditionele koffiezetapparaten blijven doorgaans eenvoudige toestellen zonder veel speciale functies. Een filterkoffiezetter moet gewoon beschikken over een goed verwarmingselement en een goed systeem om het water op de ideale manier door de koffie te laten lopen. 

Het Melitta AromaFresh filterkoffiezetapparaat is voorzien van een ingebouwde molen met drie maalgraden

Een aromaregeling, voor een zachter of intenser aroma, is voor sommige gebruikers interessant. En een timer is ook een plus voor 's ochtends. Maar daarnaast zijn er weinig nieuwe functies. Er is wel een trend naar filterkoffiezetters met een ingebouwde koffiemolen.

HEEL WAT MOGELIJKHEDEN TOT CROSSSELLING

Het hele koffiegebeuren biedt ook zeker mogelijkheden tot crossselling op de winkelvloer. Bij de espressotoestellen kan dat gaan over espressokopjes, glazen, lepeltjes, cacaostrooiers, koffieaanstampers, uitklopbakken, sjablonen, pennen, siropen enzovoort. Bij de machines zonder bonenmaler kunt u ook een elektrische koffiemolen aanbieden, en voor de toestellen zonder professionele stoompijp zijn melkopschuimers zeker een plus. Bij de gesloten systemen mag u zeker de capsulehouders niet vergeten. En tot slot zijn er ook nog de onderhouds- en reinigingsmiddelen. Elke fabrikant heeft zijn eigen producten die een specifieke samenstelling hebben, gebaseerd op de materies van de onderdelen waaruit het apparaat bestaat. Het is dan ook uitermate belangrijk dat de consument de producten gebruikt die voorgeschreven worden door de fabrikant.