naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - LUC VANDENBROECK

COOKPROCESSORS SPELEN IN OP TRENDS NAAR GEZONDHEID EN NAAR GEMAK

Magimix Cook Expert biedt dertig jaar garantie op de motor

Tegen demonstraties in de winkel kan geen webshop op

Cookprocessors zijn bijzonder innoverend: een geslaagd huwelijk tussen een foodprocessor en een kooktoestel waarmee u zo goed als elk gerecht bereidt. Beoogde klanten zijn degenen die snel en gemakkelijk een gezond en lekker gerecht willen, én de groeiende groep hobbykoks die graag experimenteert met de talloze toepassingen. Met demonstraties lokt u geïnteresseerden; de kookresultaten trekken hen over de streep. De slowcooker daarentegen mag dan al wat minder mogelijkheden bieden, de ongeëvenaarde smaakbeleving blijft toch het grootste verkoopargument.

VERKOOPARGUMENTEN

 • zowel voor de beginneling als de ervaren hobbykok;
 • geschikt voor grote én kleine hoeveelheden;
 • ongeëvenaard multifunctioneel: mixt, snijdt en raspt;
 • voor koken, braden, stoven en stomen;
 • tal van uitgekiende recepten en ruimte voor eigen creativiteit;
 • onovertroffen smaaksensatie.
De Kenwood Cooking Chef Gourmet keukenrobot is veelzijdig door het inductiesysteem tot 180 °C, 24 geïntegreerde programma's en de mogelijkheid om uit te breiden met optionele accessoires

GROTE DOELGROEP

De kokende keukenmachine geniet in België en voornamelijk in Vlaanderen nog niet altijd de bekendheid die ze verdient. In buurland Frankrijk daarentegen vormen de cookprocessors al een enorme markt met circa 50 miljoen euro omzet in 2016. De doelgroep is immers zeer ruim. In de eerste plaats richten zulke toestellen zich op consumenten die gaan werken en 's avonds snel en eenvoudig iets gezonds op tafel willen zetten. Maar daarnaast zijn cookprocessors ook geschikt voor meer culinaire toepassingen. De hobbykok kan zijn kunsten botvieren, bijvoorbeeld met recepten die een constante temperatuur vereisen dankzij een instelling tot op de graad. Of met gerechten die een specifieke techniek vereisen, zoals het kloppen van sabayon.

ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN

Alles-in-één toestel

Cookprocessors zijn multifunctionele keukenmachines waarmee men tal van gerechten klaarmaakt, van soep en voorgerecht tot dessert. Het zijn alles-in-één kooktoestellen met een aantal accessoires die, afhankelijk van het merk en het type, het werk van verschillende apparaten uitvoeren: hakken, fijnmalen, snijden, mengen, mixen, kloppen, emulgeren en kneden. Om vervolgens te koken, braden en stoven. Eerst uien aanbakken of vlees kleuren, en daarna doet het toestel alle werk. Het roert bijvoorbeeld constant in het stoofpotje, zodat aanbranden tot het verleden behoort. Met de stoomfunctie gaart u vis, groenten of aardappelen met behoud van vitamines en nutriënten. Lekkerbekken mogen zich verheugen op smaakvolle gerechten zoals risotto, couscous en puree. Met hetzelfde gemak maakt men broodbereidingen of sorbets en chocolademousses.

Volupta van Moulinex heeft vijf automatische programma's waaronder slowcook en stomen om in twee klikken maaltijden te bereiden

Automatische programma's

Deze kooktoestellen zijn uitgerust met een aantal programma's om snel en eenvoudig aan de slag te gaan. Sommige hebben enkel toetsen om te bakken, stoven ... Andere gaan verder met knoppen voor gepureerde dan wel romige soep, het bakken van brood of brioche, voor stijfgeklopt eiwit of gestampt ijs om maar enkele mogelijkheden op te sommen. De temperatuur wordt naargelang van het recept automatisch of manueel ingesteld van pakweg 40 °C tot 140 °C. Het apparaat hoeft tijdens het koken niet in de gaten gehouden te worden. Wanneer de maaltijd klaar is, schakelt het toestel vanzelf over naar de modus 'warm houden'. Sommige exemplaren kunnen bovendien tot 24 uur op voorhand worden geprogrammeerd.

Recepten

De leveranciers lokken de consument met meegeleverde kookboeken die tot 300 recepten groeperen, een gratis app voor tablet en mobiele telefoon waaraan regelmatig nieuwe (wereld)recepten worden toegevoegd voor brood, pasta ... en met tips en adviezen. Soms plaatsen ook gebruikers hier hun lievelingsgerechten.

De KitchenAid Artisan cookprocessor met accessoirekit snijdt elk ingrediënt vakkundig fijn of in plakjes

DEMO'S ONONTBEERLIJK

Ideaal is natuurlijk om deze toestellen een prominente plaats te geven in de winkel. Maar de verkoop lukt alleen als u werkt met demonstraties. Een apparaat in werking is bij uitstek geschikt om beleving in uw winkel te brengen. De lekkere geuren prikkelen de nieuwsgierigheid. Consumenten moeten het product veelal nog ontdekken en waar kunnen ze dit beter dan in uw winkel? Door de demonstraties op de winkelvloer bent u diegene die rechtstreeks communiceert met de consument. Dit is een voordeel waar geen enkele webshop tegen op kan. De leveranciers hebben dikwijls een uitgebreid pakket om het toestel in de winkel naar voren te halen, waaronder bv. brochures, shop-in-shopmateriaal met een videoschermpje, receptenfiches met een stap-voor-stapmethode. Fabrikanten stellen een demoteam ter beschikking en bij een enkel merk kan de consument ook een gratis workshop volgen na aankoop.

ACCESSOIRES

Gewoonlijk worden alle nodige accessoires zoals snijmes, mixer, klopper, kneedhaak/ maler en stoommandje standaard meegeleverd. In sommige gevallen vormt een waardevolle snijkit een afzonderlijke set, die dan ook af en toe als promo wordt meegegeven. Ook zijn er apart verkrijgbare accessoires die aan bepaalde eisen van consumenten voldoen. Bij een ander worden pastamaker, citruspers, hogesnelheidsrasp en dergelijke eveneens afzonderlijk verkocht.

De Solis slowcooker heeft drie standen: Keep Warm, Low (80 °C/ 95 °C) en High (92 °C/99 °C)

SLOWCOOKER

Beproefd recept

De slowcooker is het oudere broertje van de cookprocessor, maar deze hakt of mixt niet. Gerechten worden hierin over een langere tijd en op een relatief lage temperatuur onder het kookpunt gegaard. Hierdoor krijgt u stoofpotjes vol aroma en wordt vlees mals, rijk van smaak en gemakkelijk te snijden. De slowcooker wordt ook gebruikt voor de bereiding van eenpansgerechten, bonenschotels, soepen en desserts. In de VS en in Groot-Brittannië is dit een heel gangbare manier van koken. De slowcooker behoort er al decennialang tot de standaarduitrusting van de thuiskeuken. De werking is simpel, zodat slowcookers gemakkelijk in gebruik zijn, met twee of drie verschillende temperatuurstanden.

Nieuwe toepassingen

Sommige slowcookers hebben extra toepassingen en zijn bijvoorbeeld voorzien van een klassieke keramische schaal die ook in de oven kan, of een sauteerbinnenpan om vlees in aan te braden op ieder type fornuis. Eventueel zijn slowcookers uitgerust met een programmeerbare digitale timer. Het assortiment in de Benelux is groot en ontwikkelt zich continu.

Overtuigende verkoopargumenten

 • Cuisinart MSC600E Multislowcooker kan 24 uur op voorhand worden geprogrammeerd en heeft een stoom- en pureerfunctie
  Smaak: vlees bevat verschillende soorten eiwitten. Bij 55 graden krimpen dezogeheten myosinevezels krimpen, waardoor spiercellen vocht loslaten. Bij temperaturen van rond de 65 graden beginnen collageenmoleculen te veranderen. Deze taaie moleculen, die de functie hebben de spieren stevig bij elkaar te houden, smelten. De vrijgekomen gelatine lost op in het stoofvocht, waardoor er een rijke jus ontstaat. Zo krijgt een slowcooker elk stukje vlees botermals.
 • Allround: de slowcooker is niet alleen een vleesspecialist. De relaxte bereidingswijze is een openbaring voor het maken van alle gerechten: pudding, risotto, groente, paté, saus, cake, bouillon ...
 • Gezond: conveniencevoedsel is dikwijls geen synoniem voor vers en gezond. Dankzij slowcooking is gemakseten dit dus wel.
 • Besparend: een slowcooker verbruikt weinig energie. Bovendien: vlees krimpt tijdens het proces nauwelijks, waar het in de braadpan gemiddeld 35% aan gewicht verliest, en in de oven zo'n 25%.