naar top
Menu
Logo Print
09/02/2018 - LUC VANDENBROECK

STOOMREINIGERS GENIETEN NOG NIET DE VERDIENDE POPULARITEIT

Trek consument over de streep met hygienisch resultaat en gebruiksgemak

Reinigen met stoom vereenvoudigt elke schoonmaakklus. Het resultaat is veel hygiënischer, de eindmeet komt vlotter in zicht. Nieuw zijn vooral de snelle opwarmtijd en de mogelijkheid om de toestellen continu bij te vullen. Toch genieten deze apparaten lang niet de populariteit die ze verdienen. Aan u om de consument op de talrijke voordelen te wijzen. Een stoomreiniger is zowat een manusje-van-alles, geschikt voor toepassingen op uiteenlopende ondergronden. Bovendien is deze reinigingsmethode milieuvriendelijk: er wordt minder water verbruikt en chemische middelen komen er niet aan te pas.

EENVOUDIGE TECHNOLOGIEStoomreiniginsmachine

Boilersysteem

Het principe achter stoomreinigers is simpel. Vul het waterreservoir met gewoon leidingwater. Stelt men het toestel in werking, dan warmt een boilersysteem het water op tot het kookt. De ontwikkelde stoom gaat vervolgens naar de voet van het apparaat of naar het stoompistool en wordt daar gedoseerd afgegeven. Stoom doodt op harde oppervlakken tot 99,9% van alle huishoudelijke bacteriën. Een microvezeldoek neemt het vuil op. Hoe hoger de druk, snelheid en temperatuur, hoe groter de vuiloplossende kracht.

Geen chemische producten

Door middel van diverse verwisselbare spuitmonden dringen microscopische stoomdeeltjes door tot moeilijk bereikbare hoeken en kieren waar een poetslap niet komt; bij de stoomproductie wordt het water gedemineraliseerd, waardoor er geen kalkresten of vegen achterblijven. Reinigen met stoom vergt geen chemische schoonmaakmiddelen. Stoomcondensaat laat, in tegenstelling tot opgeloste reinigingsmiddelen, geen resten achter die een allergie kunnen veroorzaken. Ook huidirritatie door gebruik van schoonmaakproducten behoort met stoom tot het verleden.

De ‘11 in 1’ FSMH13101SM stoomreiniger van Black+Decker
De ‘11 in 1’ FSMH13101SM stoomreiniger van Black+Decker is standaard uitgerust met een Steam Mitt handschoen en verschillende acces­soires voor diverse toepassingen

INNOVATIES MAKEN SCHOONMAKEN KINDERSPEL

Sneller dan ooit

Stoomreinigers zijn ondertussen al ruim twintig jaar op de markt. Innovaties zijn er vooral op het vlak van het boilersysteem, dat tegenwoordig enorm snel stoom opwekt. Hierdoor begint u al na een halve minuut of zelfs eerder schoon te maken. Sommige toestellen zijn daarenboven continu bijvulbaar. Men hoeft niet te wachten tot ze zijn afgekoeld om voort te werken. Daarbij komt dat deze apparaten meer dan ooit betaalbaar zijn.

Intensiteit aanpasbaar

Bij sommige toestellen is het mogelijk de stoomintensiteit aan te passen naargelang van het oppervlak en de soort vervuiling. De 'autoselectknop' op bepaalde modellen past de hoeveelheid stoom automatisch aan naargelang van het vloertype. Hierdoor reinigt u alle gesloten vloeroppervlakken met een en hetzelfde toestel. Verdere innovaties bij de nieuwste types omvatten de VapoHydro functie, waarbij het vuil gelijktijdig wordt weggespoeld door middel van een extra waterstraal. Verder zijn er ook de intelligente vloerzuigmonden met lamellentechnologie, die tot 25% beter reinigen, zodat u sneller klaar bent en dus minder energie verbruikt.

Kärcher stoomreiniger
De lamellentechniek van de Kärcher vloerzuigmond garandeert dat de stoom zeer lang op de vloer blijft voor een maximale werking

Verrassend nieuwe accessoires

Bij de meeste toestellen zijn er talrijke accessoires verkrijgbaar. Denk maar aan hulpstukken die het schoonmaken van de barbecue of het toilet vergemakkelijken. Sommige modellen zijn uitbreidbaar met een krachtig strijkijzer. Ook het aantal microvezeldoeken voor specifieke toepassingen in de keuken of badkamer groeit. De laatste innovatie is bijvoorbeeld een flexibele handschoen waarmee stoom als het ware uit uw handpalm komt; een zeer eenvoudige en intuïtieve manier van schoonmaken. Sommige accessoires worden standaard meegeleverd, andere zijn beschikbaar als losse unit.

DE MARKT

Stoomreinigers doen het voorlopig niet erg goed: -13,6% in eenheden en -12,9% in omzet (jan-okt, bron: GfK). Deze cijfers weerspiegelen de verkoop van alle stoomreinigers, niet alleen staande modellen. Ook in deze 'staande' stoomreinigers is een kleine terugval merkbaar, maar deze ligt in lijn met de markt. De oorzaak ligt wellicht in het onbekende voor de consument. De focus van de retailers ligt ook meer op steelstofzuigers dan op (staande) stoomreinigers.

Sales units Stoomreinigers

OVERTUIGENDE VERKOOPARGUMENTEN

Hygiënisch

Stoom doodt 99,9% van alle bacteriën en ziektekiemen, en is daardoor aanzienlijkhygiënischer dan een klassieke zwabber. Een dergelijk toestel is dus ideaal voor gezinnen met jonge kinderen die op de vloer rondkruipen en graag alles met de mond verkennen, en voor mensen met huisdieren. Stoom houdt ook het stof vast en doordat er geen allergene stoffen (mijten en hun uitwerpselen) worden op- en uitgeblazen, is de luchtkwaliteit merkbaar beter.

GemakkelijkKärcher stoomreiniger

Dankzij een stoomreiniger hoort het gesleur met emmer, trekker en dweil of vloerwisser tot het verleden. Bovendien is er een evolutie naar nog compactere, lichtere en beter hanteerbare toestellen. Reinigen met stoom is minder vermoeiend: u laat gewoon de stoom het werk voor u doen in plaats van te schrobben en te schuren. Stoom lost het vuil niet alleen gemakkelijker op, die bereikt ook veel beter moeilijk toegankelijke plaatsen. Hardnekkig en/of vettig vuil wordt met stoom in luttele seconden opgelost en vloeibaar gemaakt. De oplossende werking van stoom wordt door licht wrijven of boenen ondersteund, bijvoorbeeld met een borstel of doek.

Multi-inzetbaar

Stoomreinigers bewijzen volop dienst in en om de woning. Ze zijn geschikt voor allerlei toepassingen. Eerst en vooral voor de vloeren. Keramiek, natuursteen, pvc of parket ziet er weer glimmend schoon uit. Tegelvoegen worden als nieuw dankzij de puntstraalsproeier waarop men een ronde borstel bevestigt. Sommige toestellen zijn ook geschikt om tapijten te behandelen. In badkamer en keuken komt een dergelijk apparaat zeker van pas. Wandtegels, douchecabines, glazen en kunststoffen oppervlakken, afzuigkap, oven, grill en aanrecht krijgen een grondige beurt, net als de kookplaat. De stoom vormt bij het reinigen een soort glijlaag, waardoor er geen krassen ontstaan. Op kranen en gootsteenbakken verdwijnen watervlekken, zeepresten en kalkaanslag als sneeuw voor de zon. Grotere oppervlakken zoals deuren of keukenkasten worden in een mum van tijd proper.

Onvermoede toepassingen

Met extra toebehoren worden ramen en spiegels schoon zonder strepen en vlekken. Met de optionele bekledingssproeier die bij enkele types verkrijgbaar is, is het opfrissen van textiel simpel. De pluizenverwijderaar pakt haren en pluisjes aan. Kreuken in gordijnen verdwijnen en stoomdampen maken japonnen of kostuums op een hanger glad en frisgeurend. Kussens, zetelbekleding en matrassen krijgen een opfrisbeurt en worden tegelijk gedesinfecteerd. Besproeit u kamerplanten vanop een zekere afstand met stoom, dan zijn ze in geen tijd stofvrij.

Milieuvriendelijk

Reinigen met stoom verbruikt tot 80% minder water dan traditionele schoonmaakmethoden. Eén liter water wordt omgezet in 1.700 liter stoom en dat is voldoende voor ongeveer twintig minuten. Er worden geen schoonmaakproducten gebruikt, waardoor het afvoerwater dus niet vervuild raakt. Er hoeven geen verpakkingen van reinigingsmiddelen te worden verwerkt, wat energie en grondstoffen spaart. Sommige types stoomreinigers vergen tot 25% minder energie in vergelijking met andere producten. Bovendien zijn ook de meeste stoomreinigers aan het einde van de levensduur voor een groot deel recycleerbaar.

ACCESSOIRES ZORGEN VOOR MEERVERKOOP

Afhankelijk van het gekozen model zijn er meer of minder accessoires beschikbaar. Zo zijn er gewone, eenvoudige stoomreinigers voor de vloer, tot modellen met zeventien toepassingen en meer. Het accessoire dat het best mee verkocht wordt, zijn extra stoomdoeken of reinigingspads van microvezel. Deze worden dus bij voorkeur in het rayon gehangen of naast het toestel geplaatst. Door vet en vuil raken de doeken verzadigd; daarna mogen ze in de wasmachine. Raad de consument dus aan om ze regelmatig te vervangen voor het beste resultaat.