naar top
Menu
Logo Print
14/02/2018 - TOM DEJONGHE

VERKOOP VAN VAATWASSERS ZIT IN DE LIFTElectrolux vaatwasmachine

Innovaties vooral in snelheid, decibels en energiezuinigheid

De verkoop van vaatwassers, vooral inbouwmodellen, zit in de lift: in 2017 nam hij met 3.4% in eenheden toe, meldt GfK ons. Heel wat consumenten laten momenteel immers een nieuwe keuken plaatsen, met een vaatwasmachine. Daarmee willen ze zo snel, stil én energiezuinig mogelijk een propere en droge vaat bereiken. Fabrikanten pakken daarvoor met verschillende innovaties uit. Daarnaast doet ook hier de aansturing vanop afstand haar intrede.

INNOVATIES ZIJN VELERLEI

Volgens GfK groeide de markt van de vaatwassers in met 3,4% in verkochte eenheden in 2017. Heel wat consumenten, waaronder vele vijftigplussers, vernieuwen immers hun keuken, waarbij ze die uitbreiden met een vaatwasser, meestal een inbouwmodel, aldus de fabrikanten. De consument wil met deze toestellen zo snel, stil en energiezuinig mogelijk een propere en droge vaat bereiken. Een hele uitdaging, waarvoor fabrikanten alsmaar verder innovaties ontwikkelen.

Omzetcijfers vaatwassers

VOOR EEN PROPERE VAAT

Zones tegen hardnekkig vuilSmeg vaatwasmachine

Verschillende nieuwe vaatwassers bieden voor extra vuile vaat een speciale zone in de onderste korf, waar de sproeiarm trager en krachtiger reinigt of waar extra armen lokaal de vaat schoonmaken. Bij één merk kan men vuile vaat ook verticaal tegen horizontale, harde sproeiers plaatsen, voor een extra reiniging.

Alternatieve sproeisystemen

Bij toestellen van nog een andere fabrikant draait de onderste sproeiarm volgens een nieuw systeem rond zijn eigen as en maakt hij gelijktijdig een bredere cirkelbeweging wegens bevestigd op een grote, eveneens draaiende schijf. Een conculega komt volgend jaar met een vaatwasser op de Belgische markt waarbij dan weer een rechte sproeiarm over de hele breedte van het toestel naar voren en achteren schuift. Beide systemen garanderen volgens de fabrikanten dat elke hoek van elke korf bereikt wordt. Een ander merk zet eerder in op klassieke, optimaal gebouwde sproeiarmen.

Meten van vervuilingsgraadBosch vaatwasmachine

Meerdere merken verkopen ook modellen met een automatisch programma, waarbij het toestel de temperatuur, de tijdsduur en de gebruikte hoeveelheid water aanpast volgens de vervuilingsgraad van het water of de vaat. 

VOOR EEN DROGE VAAT

Automatische deuropening,

Zeoliet en antidruppel

Bij meerdere recente modellen opent de deur zich automatisch na een wasbeurt, wanneer de temperatuur veilig is of bij een voldoende lage vochtigheidsgraad, zodat de condens de meubels niet beschadigt. Een andere machine droogt met de hulp van zeoliet onder de waskuip. Dit minerale gesteente absorbeert waterdamp uit de kuip en brengt hete, droge lucht weer naar binnen. Nog andere toestellen leiden in de onderste mand de waterdruppels af, zodat die zich niet ophopen tijdens het drogen.

Speciale droogprogramma's

Bepaalde modellen bieden ook een programma dat extra droogt. Sommige spoelen daarvoor de laatste keer ook met warmer water. Mogelijk volgt de machine het droogproces actief op via een sensor. Indien nodig, steekt ze dan nog een tandje bij. 

VOLDOENDE LAADCAPACITEIT Samsung wasmachine

Hoeveel couverts?

De laadcapaciteit van de huidige modellen varieert van twaalf tot zestien couverts. Bij enkele toestellen is de laadruimte extra groot, omdat de machines enkele centimeters hoger reiken of omdat hun technische elementen extra compact zijn.

Flexibele manden

Opdat alle vaat goed in de korven zou passen, kan men de middelste mand heel vaak vlot in de hoogte verstellen, links en/of rechts. Mogelijk zelfs wanneer de korf al gevuld is.

Ook de besteklade bestaat soms uit modules die te verschuiven vallen in de breedte en/of diepte, om ruimte te geven aan lange glazen in de mand eronder. Soms valt de besteklade zelfs aan te passen in de hoogte, voor pakweg een pollepel. 

Extra troevenBij dit type toestel, vanaf 2018 in België verkrijgbaar, schuift een rechte sproeiarm over de hele breedte van de waskuip naar voren en achteren

In de onderste mand kan men mogelijk glazen met een lange steel vastklikken. Verder vallen vaak de pinnen neer te klappen, tot eventueel zelfs alle elementen in elke korf, zodat ze niet in de weg zitten.

De onderste mand kan ook extra, inklapbare steunen bieden om potten en pannen efficiënt te plaatsen.

Makkelijk in- en uitladen

Bij bepaalde modellen van één merk kan men de onderste mand mechanisch tot voor de bovenste korf brengen, uit de machine, zodat u ze kunt vullen of uitladen zonder te moeten bukken.

VOOR EEN SNEL RESULTAAT

Binnen een uur tot zelfs een kwartier

Alle vaatwassers bieden vandaag snelle programma's, die binnen het uur, halfuur of soms zelfs in zestien minuten een proper en goed droog resultaat opleveren, aldus de fabrikant. Daarnaast kan men vaak een langer programma, zoals het ecologische of dat voor extreem vuile vaat, met (meer dan) de helft of zelfs twee derde verkorten.Beko vaatwasmachine

Om het wasresultaat op peil te houden, verbruiken de snelle programma's wel meer energie, bijvoorbeeld omdat de waterstralen dan krachtiger spuiten.

Juist programma voor juiste vaat

Heel vaak zijn de snelle programma's alleen bedoeld voor licht vervuilde vaat, tenzij u ze kunt combineren met een programma voor extreem vuil.

Een bepaald merk pakte recent ook uit met een nieuw programma voor glaswerk, waarbij het toestel de waterhardheid aanpast.

VOOR EEN MILIEUVRIENDELIJKE VAAT

Beperkt waterverbruik

Sommige machines verbruiken tegenwoordig nog slechts 9-10 liter tot zelfs 6,5 liter water per wasbeurt (wat veel minder is dan bij een handwas). Met een laag energieverbruik bereiken de meeste toestellen een energielabel A+, maar vaak ook al A+++ of nog beter. Bepaalde modellen verbruiken bijvoorbeeld minder water omdat ze het spoelwater enkel verversen bij een te hoge vervuilingsgraad.Bij dit type toestel, vanaf 2018 in België verkrijgbaar, schuift een rechte sproeiarm over de hele breedte van de waskuip naar voren en achteren

Slimme technische aanpassingen

Meerdere toestellen besparen energie doordat u ze kunt aansluiten op een warmwatertoevoer tot 30 °C of zelfs 60 °C, afkomstig van - waarom niet - een zonneboiler. Eén merk gebruikt bij topmodellen een soort warmtewisselaar, om vers spoelwater met gebruikt water op te warmen.

Bij het drogen verlagen onder meer de automatische deuropening en de inzet van zeoliet het energieverbruik, naast een actieve opvolging en bijsturing van het droogproces via sensoren.

Programma voor halve vaat

Interessant zijn ook de programma's voor een halve vaat, waarbij de machine dan veel minder water en energie verbruikt.

IN ALLE STILTEBij dit type toestel, vanaf 2018 in België verkrijgbaar, schuift een rechte sproeiarm over de hele breedte van de waskuip naar voren en achteren

Het geluid van vaatwassers valt vandaag nog nauwelijks te horen: van 42-45-48-53 dB over 40-39 dB tot 35 dB. Eén merk verwijst hiervoor naar zijn stille motoren en hydraulisch systeem. Enkele modellen van 39 dB bieden ook een programma waarbij de waterstralen minder hard spuiten en dus nog twee à drie decibels minder lawaai maken. Interessant voor 's nachts of in een open keuken.

HYGIËNISCH

Voor een propere machine

Vele moderne vaatwassers beschikken over een hygiëneprogramma. De machine wast dan langdurig tegen 60-70 graden, al dan niet in combinatie met een reinigingsmiddel, om alle kalk in de machine en het opnieuw gestolde vet in de afvoerbuizen weg te spoelen.

Extra tegen bacteriënBij dit type toestel, vanaf 2018 in België verkrijgbaar, schuift een rechte sproeiarm over de hele breedte van de waskuip naar voren en achteren

Sommige merken bieden ook een speciale optie waarbij de vaatwasser op het einde van een cyclus kortstondig op een hogere temperatuur, bijvoorbeeld 70 graden, spoelt of droogt. Zo verwijdert het toestel vrijwel alle bacteriën.

BEDIENING OP AFSTAND

Meer en meer vaatwassers vallen via de smartphone of tablet te bedienen. Eén merk wijst daarbij wel op een beperking: de wetgever laat een aansturing vanop afstand alleen toe wanneer de consument deze optie vooraf koos aan de machine zelf.

Met de huidige, beschikbare apps kan men onder meer al het juiste programma kiezen via enkele eenvoudige vragen, dat programma starten en uitstellen, de programmastatus opvolgen … Bij bepaalde modellen van één merk kan een technicus ook onlinefoutmeldingen verhelpen, zonder dat hij moet langskomen.

Met dank aan: AEG/Electrolux, Beko, Bosch/Siemens, Candy Hoover, Miele, Samsung Electronics, Smeg, Whirlpool/Bauknecht