naar top
Menu
Logo Print
16/03/2018 - JOSEFIEN DE BOCK

BADKAMERMEUBILAIR WORDT KLEINER, EENVOUDIGER EN GOEDKOPER

Toenemende prijsdruk leidt tot minder diversiteit op het vlak van badkamermeubels

De badkamer krijgt een steeds grotere rol in de woningen van vandaag. Het is voor velen een soort ontspanningsruimte geworden waar ze ontsnappen aan het drukke leven en de stress van alledag. Naast het bad en de douche heeft het badkamermeubilair een grote invloed op de uitstraling van een badkamer. De keuze van de juiste opbergmeubels is belangrijk om zich thuis te voelen in een mooie, comfortabele badkamer. Als handelaar houdt u het best rekening met een aantal trends en evoluties in dit segment. We zetten ze op een rijtje.

Het verkoopvolume blijft stabiel, maar de verkoopprijzen liggen beduidend lager dan vroeger. Kortingen zijn, vanwege de prijsdruk, een noodzakelijk kwaad

DRIE TYPESCalodar badkamer

Handdoeken, toiletspullen, accessoires … Al deze zaken slingeren niet zomaar rond in de badkamer, maar worden netjes opgeborgen. Het is dan ook belangrijk om voldoende kasten en opbergruimte te voorzien. Er bestaan drie types badkamermeubels.

Onderbouwkast

Dit is een badkamerkast die gebruikmaakt van de beschikbare ruimte onder de wastafel. Dit meubel is verkrijgbaar in hangende versie of met pootjes, en er is keuze uit een kast met laden of met deurtjes (vandaag veelal softclose). Onderbouwkasten worden doorgaans geleverd in een pakket met een bijbehorende wastafel en soms een spiegel.

Kolomkast

Dit is een langwerpige kast die aan de badkamermuur hangt (daarom ook 'hangkast' genoemd). Compact qua vorm, dus ook ideaal voor kleine badkamers. Dit type badkamermeubel is bovendien hygiënisch en onderhoudsvriendelijk omdat er makkelijk onder gepoetst kan worden.

Spiegels

Dit is een kast met spiegels op de deuren gemonteerd, handig om allerlei kleine bad- en toiletspullen op te bergen. Spiegelkasten blijven zeer populair in België.

KLEINER & EENVOUDIGERCoram badkamer

Grote badkamermeubels moeten al een tijdje plaatsmaken voor kleine(re) meubels. Dit komt niet doordat de badkamers op zich kleiner worden, maar het is vooral een kwestie van prijs (zie verder). De meest courante afmetingen van onderbouwkasten zijn 80 cm en 120 cm.

Spiegels wel steeds groter

Spiegelkasten vormen een uitzondering op deze tendens, want de spiegels worden wél alsmaar groter. Vaak wordt hierbij ook veel aandacht besteed aan goede verlichting, zodat mensen zich comfortabel kunnen opmaken, verzorgen, scheren …

Eenvoudiger

Behalve kleiner worden badkamermeubels ook steeds eenvoudiger qua look en design. De kasten zien er sober en strak uit, vaak met greeploze laden en deurtjes. Qua kleur viert wit hoogtij. Ook antracietgrijs en lichte houttinten doen het goed in de verkoop. 'Keep it simple' is duidelijk de boodschap als het op badkamermeubels aankomt.

Focus op standaardmodellen

Focus bij de samenstelling van uw assortiment op eenvoudige badkamermeubels in de standaardafmetingen en de populaire kleuren. Een redelijke voorraad hiervan is aangewezen omdat deze producten soms in grote hoeveelheid worden aangekocht (bv. voor appartementsgebouwen of grote projecten). Van de hoger geprijsde modellen is een voorraad niet echt nodig. Ze kunnen snel geleverd worden en meestal hebben eindklanten wel wat tijd om te wachten op de installatie. Badkamermeubels zijn niet zo seizoensgevoelig. Vaak is er wel een licht verhoogde verkoop rond Batibouw en in de zomerperiode.

DUURZAAM & BETAALBAAR MATERIAALAllibert badkamer

Een badkamermeubel wordt meerdere keren per dag gebruikt door verschillende personen in huis. Het moet dus tegen een flinke stoot kunnen. Meubelplaat en mdf zijn daarom de meest gebruikte materialen voor de productie van hedendaagse badkamermeubels. Ze zijn stevig, waterdicht en betaalbaar. Als beschermingslaag is er keuze uit melamine, laminaat en lakwerk.

Let op ecochecques

Badkamermeubels in meubelplaat/mdf die het FSC® (Forest Stewardship Council)- of PEFCTM (Program for the Endorsement of Forest Certification)-duurzaamheidskeurmerk dragen, mogen met ecocheques betaald worden. Met het label op zich is de klant niet echt bezig, maar het feit dat er met ecocheques betaald mag worden, kan wel veel mensen stimuleren om tot een aankoop over te gaan. U houdt hier dus het best rekening mee bij de samenstelling van uw badkamermeubelassortiment.

GROEIENDE PRIJSDRUK

Het verkoopvolume van badkamermeubels blijft stabiel - mensen hebben sowieso opbergruimte nodig in hun badkamer. Maar de verkoopprijzen liggen beduidend lager dan vroeger. Klanten zijn vandaag namelijk steeds minder bereid om veel geld neer te tellen voor een badkamermeubel. De merken spelen hierop in door hun prijzen te verlagen. Om dezelfde kwaliteit te kunnen blijven bieden, hebben ze hierdoor nog maar weinig ruimte vrij voor vernieuwing en variatie. Het gevolg is dat het segment 'afgevlakt' wordt en dat alle meubels op elkaar beginnen te lijken. Compacte badkamermeubels scoren het best omdat ze het meest betaalbaar zijn.

Kortingen en promo's

Boven op de reeds verlaagde prijzen slaan veel grote ketens de consument ook nog eens om de oren met fikse kortingen en straffe promoties. Mensen zijn daar heel gevoelig voor, het is in veel gevallen een psychologische kwestie waarbij 'een korting doet kopen'. U bent min of meer genoodzaakt om hierin mee te gaan en zelf ook kortingen te geven op uw assortiment, als u het hoofd wilt bieden aan deze groeiende prijsdruk.

PRESENTATIEAllibert badkamer

In de 'ideale wereld' worden alle aangeboden badkamermeubels volledig opgezet in het rayon, zodat klanten ze in hun volle glorie kunnen bekijken, eraan voelen etc. In de meeste winkels is dit echter niet mogelijk uit plaatsgebrek. Besteed daarom voldoende aandacht aan de nodige displays, infoborden, foldermateriaal, kleurenstalen … Zorg zeker ook dat uw verkopers voldoende kennis van zaken hebben over de producten, zodat ze met het nodige advies de klant kunnen voorthelpen naar de juiste aankoop.

Extra verkoop?

Meestal worden badkamermeubels verkocht in een pakket met een bijbehorende wastafel, spiegel en bevestigingsmateriaal. Kraanwerk is niet inbegrepen, dus als u dit aanbiedt in uw zaak, heeft u alvast een streepje voor. Ook andere accessoires zoals lade-indelingen, handgrepen, losse spiegels en verlichting kunnen extra verkoop in de hand werken. U kunt ook overwegen om de installatie van de badkamermeubels aan te bieden als extra service. Als de aankoop van het meubel kadert in de renovatie of herstelling van een privéwoning, kan dit gebeuren tegen 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Reken maar dat de eindklant hier oren naar zal hebben. 

Met dank aan Allibert, Calodar en Coram