naar top
Menu
Logo Print
05/06/2019 - TOM DEJONGHE

SLIMME KOOKPLATEN DANKZIJ NIEUWE FUNCTIES EN INGEBOUWDE DAMPKAP

GEINTEGREERDE DAMPKAPPEN NIET LANGER NICHEMARKT

Bij kookplaten merken we twee opvallende trends op. Enerzijds de ingebouwde dampkappen, geïntegreerd in het werkblad of in de kookplaat zelf. De verkoop ervan is nog niet zo groot, maar neemt wel toe. Weg is immers de externe dampkap, waardoor de gebruiker meer ruimte heeft en het keukendesign niet langer doorbroken wordt. Een geïntegreerde dampkap zuivert bovendien stil en efficiënt. Anderzijds worden kookplaten vandaag slimmer, met sensoren voor precieze temperatuurcontrole, kookpotherkenning, bediening via een app … Ook op die functies gaan we in dit artikel dieper in.

Met deze geïntegreerde dampkap van Miele kan een interieurarchitect makkelijk een kookeiland realiseren

 

Bij deze modellen van Novy schuift het afzuigsysteem  naar boven, als een telescopische ventilatietoren, wanneer uw klant start met kokenINGEBOUWDE DAMPKAP

In het werkblad of de kookplaat

Ofwel maakt een ingebouwde dampkap deel uit van de kookplaat, bijvoorbeeld tussen twee dubbele kookzones in. Kookplaat en afzuigsysteem zitten dan in één toestel vervat. Ofwel kan de dampkap ingebouwd worden in het werkblad. Hoe het ook zij, met een ingebouwd afzuigsysteem moet uw klant niet meer in een aparte externe dampkap voorzien.

Vanuit het blad of als een toren

Mogelijk zuigt het systeem vanuit het werkblad/de kookplaat af. In andere gevallen schuift het eerst uit het blad/het toestel, als een telescopische ventilatietoren, wanneer uw klant start met koken. Bijvoorbeeld centraal tussen vier kookzones in of achteraan op de kookplaat, waarbij de kookzones panoramisch opgesteld zijn. Mogelijk kan de ventilatietoren op verschillende hoogtes werken, volgens de hoogte van de kookpotten.

 

Bij deze Smeg inductiekookplaat kan uw klant pannen verplaatsen tussen drie vooraf ingestelde temperatuurzones, om snel te verwarmen,  warm te houden …

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Momenteel maakt de verkoop van ingebouwde dampkappen volgens GfK-cijfers nog minder dan 5% van de totale sales uit. Maar volgens meerdere fabrikanten zit deze oplossing wel in de lift. Binnen de inductiemarkt heeft ze zelfs al een ruim aandeel veroverd, volgens een producent. Welke kenmerken dragen tot dat succes bij?

Meer ruimte, strak design

Een aparte dampkap wordt tegenwoordig vaak als storend beschouwd, zowel voor de ontwerper als voor de gebruiker. Door de hanghoogte stoot die laatste mogelijk geregeld met het hoofd tegen de rand van de dampkap aan. Met een ingebouwd afzuigsysteem bespaart uw klant plaats en wint hij hoofdruimte. Bovendien behoudt hij visueel een mooie, open ruimte, waarbij de dampkap geen afbreuk meer doet aan het eventuele strakke design van zijn keuken.

Geschikt voor kookeiland

Met een geïntegreerde dampkap kan een interieurarchitect makkelijk een kookeiland realiseren, en dat bovendien planmatig op nieuwe manieren: onder een glazen deel van het dak, in heel hoge ruimtes … Indien het afzuigsysteem geïntegreerd zit in de kookplaat, hoeft de installateur ook maar één uitsnijding in het werkvlak te maken.

Met deze geïntegreerde ATAG dampkap behoudt men visueel een mooie, open ruimte, waarbij de dampkap geen afbreuk meer doet aan het eventuele strakke design van zijn keukenNog meer vrijheid dankzij recirculatie

Voert de dampkap de lucht niet af, maar werkt die met een recirculatiesysteem, dan geniet de interieurarchitect nog meer vrijheid. Zijn ontwerp moet dan immers niet langer rekening houden met afvoerbuizen. Een dampkap met recirculatie verwerkt dampen en geuren namelijk binnenshuis. Het systeem reinigt de afgezogen lucht met een vet- en koolstoffilter en brengt die vervolgens opnieuw de keuken in, met behoud van warmte. Mogelijk is de koolstoffilter geoptimaliseerd met een natuurlijke coating, waardoor uw klant hem maar één keer per jaar moet reinigen (één uur in de oven, tegen 100 tot 120 °C). Dit verlengt de levensduur tot zes jaar, aldus de fabrikant.

Stil en efficiënt

Wanneer een draadloze sensor op de kookpot aangeeft dat een gekozen temperatuur bereikt is,  houdt deze Siemens kookplaat die op niveauMeerdere fabrikanten wijzen erop dat hun geïntegreerde dampkappen efficiënt werken, met een filtering van 95 tot 100%. En dat bovendien stil, bijvoorbeeld doordat de motor in de plint zit. Daar moet hij namelijk minder krachtig zijn, waardoor hij nog minder lawaai maakt en energie verbruikt. Eventueel verdeelt het recirculatiesysteem de luchtdruk via twee afzonderlijke boxen. Dat vermindert verder het geluid en verkleint de druk op de filters, waardoor die nog meer werken.

Aandachtspunten

Bij een integratie in het werkblad valt de kookplaat volledig vrij te kiezen. Zit het afzuigsysteem in de plaat zelf, dan kiest uw klant meteen ook voor de bijbehorende kookzones en hun aantal. Kookplaten met ingebouwde dampkap kunnen bijvoorbeeld een facetdesign hebben (op het werkblad met zijprofielen) of volledig vlak ingebouwd zijn. Een ingebouwde dampkap bespaart ruimte, maar palmt er ook wat in, op de kookplaat of het werkblad zelf. Ook in de kast eronder verliest uw klant mogelijk wat plaats, wanneer de motor zich daar en niet achter de plinten bevindt.

 

KOOKPLATEN MET SLIMME FUNCTIES

Precieze temperatuurcontrole

Een voedselsensor in deze AEG kookplaat meet de temperatuur in het hart van voedingswaren, zodat  uw klant weet of die de juiste cuisson hebben bereikt

Bij een merk reguleert een sensor, ingebouwd in een inductiekookplaat, de temperatuur van een pan, zodat de olie en het vet niet oververhit raken. Een andere draadloze sensor van dezelfde fabrikant moet de gebruiker op de kookpot aanbrengen. Wanneer de inhoud ervan een gekozen kooktemperatuur heeft bereikt, houdt de kookplaat die op niveau. Ook dit verkleint de kans op oververhitten. Een andere voedselsensor meet volgens het merk de temperatuur in het hart van voedingswaren, zodat uw klant precies weet of die de juiste cuisson hebben bereikt. Hij kiest eerst het voedingsmiddel en het gewenste resultaat, waarna de kookplaat daar automatisch naartoe werkt, via een uniforme warmte onder de kookpot of -pan. Andere kookplaten voorkomen overkoken of aanbranden doordat het vermogen na een vast ingestelde tijd automatisch wordt teruggeschakeld. Bij een bepaald merk weet een sensor wanneer water kookt, doordat hij de stijgende belletjes detecteert, waarna de kookplaat de temperatuur terugbrengt voor een gecontroleerd gepruttel.

Precieze kookprogramma's

Bepaalde kookplaten bieden ook programma's, precies afgestemd op het koken/braden van bepaalde ingrediënten, naargelang de temperatuur daarbij laag (bijvoorbeeld spiegelei, kipfilet), gemiddeld (bijvoorbeeld garnalen, schnitzel) of hoog (bijvoorbeeld wokken en aanbraden van vlees) moet zijn, naast een sudderstand.

Kookpotherkenning

Op bepaalde kookplaten kiest uw klant binnen een zone zelf waar hij zijn pot of pan plaatst. De kookzone past zich dan automatisch aan dat gerei aan, volgens de grootte ervan. Zo wordt er ook geen onnodige energie verbruikt. Verwijdert de gebruiker zijn kookpot of -pan, dan schakelt de kookplaat zich vanzelf uit.

Dankzij de vlammen die deze Samsung inductiekookplaat projecteert, weet uw klant in een oogopslag hoe warm hij een kookzone heeft ingesteld

Combineren van kookzones

Op inductiekookplaten vallen kookzones mogelijk ook te combineren, tot één grotere zone, waarop de gebruiker dan grotere potten en pannen kan plaatsen. De gebruiker kan voor die zone eventueel een specifiek programma instellen: intensief koken of bakken, sudderen, warm houden …

Automatisch ingeschakelde dampkap

Eventueel schakelt de dampkap zich vanzelf in en uit, samen met de kookplaat. De ventilatiekracht past zich dan aan volgens de kookinstellingen van die laatste of volgens wat uw klant bereidt: indien hij bijvoorbeeld vis bakt, zuigt het systeem meer af dan wanneer hij water kookt. De dampkap maakt dus ook maar zoveel geluid als nodig.

Bediening via een app

Tot slot vallen de kookplaten van een fabrikant ook aan te sturen met een app. Tegelijk kan de gebruiker via zijn smartphone recepten doorsturen naar het digitale receptenboek, dat geïntegreerd zit in het touchdisplay van de kookplaat en dat tips bevat voor een optimale temperatuurinstelling.

 

Met dank aan: ATAG, AEG, Bosch, Neff/Gaggenau, Novy, Miele, Samsung, Siemens en SMEG