naar top
Menu
Logo Print
06/08/2019 - GILLIAN LOWYCK

Barbecueën wordt ook buiten de zomermaanden steeds populairder.  Zorg dat uw aanbod hier ook op afgestemd is

WINTERBARBECUE POPULAIRDER DAN OOIT

DRIE BARBECUETRENDS ONDER DE LOEP

De wereld evolueert elke dag; smaken veranderen en de consument weet wat hij wil. Gelukkig blijft barbecueën een geliefde bezigheid bij heel veel mensen. Opvallend is dat winterbarbecueën steeds populairder wordt. Een stukje wild op de barbecue en een glühwein, iemand?

Consumenten worden ook steeds milieubewuster en kiezen voor minder vlees; meer groenten en vis op de barbecue. Gelukkig zijn er tal van nieuwe accessoires op de markt die ook hier voor een heerlijk rokerige smaak zorgen. Gas of houtskool? Qua smaak zul je geen verschil merken. De consument kiest hier voor wat er gemakkelijk is.

 

INNOVATIES

Bediening met app

Dankzij diverse hittesensoren kan je trouwens de temperatuur van de barbecue perfect bepalen en aflezen via een touchscreen; nooit meer een verbrand of nog rauw stukje vlees dus!

Dit jaar zijn er tal van nieuwigheden te bespeuren op de markt. Zo zijn er nieuwe toestellen die te bedienen zijn met een app op je smartphone. Dankzij diverse hittesensoren kan je trouwens de temperatuur van de barbecue perfect bepalen en aflezen via een touchscreen; nooit meer een verbrand of nog rauw stukje vlees dus!

Pelletsmoker

Binnenkort komt er een pelletsmoker op de markt. Hiermee kan je de temperatuur of bakwijze kiezen via je smartphone. Afhankelijk van de gekozen pellets ook meteen een rooksmaak toevoegen aan je gerechten. De pelletsmoker is gemaakt voor low & slow cooking, maar ook voor hot & fast. Een echte hype in Nederland is een kamado. In België is deze markt nog relatief jong. Dit is een speciaal soort houtskoolbarbecue met een dikke, keramische kuip en deksel.

 

Tafelbarbecues zijn niet alleen handig qua formaat maar bereiken ook snel de gewenste temperatuur. Zo kan je sneller aan tafel schuiven en volop genieten.

TRENDS

Minder vlees, meer groenten

Iedereen draagt tegenwoordig zijn steentje bij als het over het milieu gaat. De trend om minder vlees te eten, laat zich dan ook kennen in de barbecuesector. Mensen gaan creatief aan de slag met groenten en vis. Vandaag ligt de focus ook net iets meer op homemade burgers en tapas. Ook het optimaliseren van het houtskoolgebruik past binnen het milieubewust omgaan met de barbecue. Wie graag wil minderen met vlees eten maar die lekkere smaak van de barbecue niet wil verliezen, kan met een barbecuewok snel een rokerige smaak geven aan groentjes. Er zijn vandaag de dag ook speciale 'oven bags' waarmee je zelfs mosselen op de barbecue kan klaarmaken! Vis op de barbecue? Met een flexibele grill kan je gemakkelijk een volledige vis bakken zonder dat je de vis volledig plat duwt. Het rooster past zich namelijk aan aan de vorm van de vis.

Kleiner wonen, kleinere barbecue

Een tafelbarbecue is compact en ideaal voor mensen die klein wonen of een kleine stadstuin hebben of voor wie een kleiner model net handiger vindt

Mensen gaan vandaag altijd maar kleiner wonen. Wie in de stad woont en slechts een klein stadstuintje of terrasje heeft, kan het zich niet permitteren om een groot barbecuetoestel aan te schaffen die heel wat plaats inneemt. Gelukkig zijn er hier ook heel wat mogelijkheden voor op de markt. En ook voor wie wel de ruimte heeft maar het telkens een hele opgave vindt om het toestel uit de schuur te halen ... Een tafelbarbecue bijvoorbeeld, heeft een compact, klein formaat en beschikt niet over een onderstel. Handig om op te bergen! Er zijn hier heel wat mogelijkheden in, zowel met elektriciteit als op houtskool is een mogelijkheid. Er zijn zelfs speciale barbecuetoestellen die geschikt zijn voor één persoon of voor onderweg; zo wordt ingespeeld op de markt van de truckchauffeurs.

Tijd besparen

Naast het feit dat mensen steeds minder plaats hebben, is er ook minder en minder tijd om lang te tafelen en te barbecueën. De kleine modellen kunnen dan ook in onder een minuut klaar zijn met opwarmen. Daarnaast zijn ze ook rookvrij. Aangenaam voor de buren! Een trend die zich alleen maar zal doorzetten, aangezien meer en meer mensen in steden gaan wonen.

 

Mensen gaan steeds creatiever om met hun barbecuetoestel. Zo kan je ook perfect een stoofpotje bereiden via je barbecuetoestel.

GAS VERSUS HOUTSKOOL

Als het gaat over gas versus houtskool, zien we dat houtskool nog altijd het meest verkocht is. De verhouding is hier nog altijd zeventig procent houtskool en de overige dertig procent gas. Toch zitten gas en elektrisch in de lift. Het is gemakkelijk en mensen raken overtuigd dat dezelfde smaak van een houtskoolbarbecue behaald kan worden met een kwalitatieve gasbarbecue. Qua smaak zit je met beide barbecuesoorten goed. De smaak komt immers niet van de houtskool maar van de verdamping van de sappen van het voedsel. Hoe deze verdamping tot stand komt heeft geen belang. Het enige wat je nodig hebt is een heet oppervlak dat de sappen doet verdampen: houtskool of warmteverdelers. De opmerkzame consument kijkt dus best eens wat er onder de roosters van een barbecue schuilt. Zie je veel materiaal, dan ben je al in de richting van een goede barbecue. Kijk je meteen tot aan de bodem van de kuip, dan weet je dat er alvast veel smaak verloren zal gaan.

Meer en meer smokers

Als je op een kwaliteitsvolle gas- of elektrische barbecue kookt, merk je geen verschil in smaak. Het is natuurlijk wel anders wanneer je gerechten rookt. Gelukkig zijn er heel wat accessoires op de markt hiervoor. Met een gasbarbecue kan je gaan spelen met de smaken, met een rookdoos of bijvoorbeeld Jack Daniëls-houtsnippers. De keuze voor gas of houtskool hangt dus niet meer af van smaak. De een geeft de voorkeur aan het lang roken van een mooi stuk vlees op houtskool en de ander houdt gewoon van de gezelligheid die barbecueën met zich meebrengt en kiest voor elektrisch. De zogenaamde smokers worden in de Benelux meer en meer gebruikt. Het mooie aan het 'smoken' in plaats van direct grillen is dat je alle tijd hebt en het product dat op het barbecuerooster ligt niet zult laten verbranden.

 

IN DE WINTER

Eens je gedaan hebt met grillen, kan je nog verder genieten van een gezellig vuurtje.

Tegen begin maart moet alles in de winkel staan. Het barbecueseizoen begint met de eerste zonneschijn. April, mei, juni en juli zijn de topmaanden en het zomerseizoen blijft het hoogtepunt van de verkoop. Toch wordt barbecueën buiten het traditionele seizoen meer en meer populair. Sommige barbecues zijn daar zelfs speciaal voor gemaakt. Dankzij een gesloten luchtcircuit, bijvoorbeeld, kan je ook het hele jaar door taarten bakken, wok bereiden, producten roken of heerlijke vissen stomen.  Winterbarbecueën is hot: denk maar aan een tartiflette of wild op de barbecue. Rond de kerstperiode is de verkoop van barbecue-accessoires zelfs goed te noemen. Daar kan u op inspelen als retailer door midden in de kerstdecoratie een winterbarbecuetafereel neer te zetten, compleet met vuurkorven, schapenvachtjes, houten blokken en glühwein.

Geef uw klant ideeën

Maar doordat barbecueën tegenwoordig het hele jaar door kan, komt het er als winkelier op aan om goed in te schatten wanneer er weer een barbecuepiek op komst is. Buiten het seizoen laat je dus best ook wat in de winkelrekken staan. Uw klanten ideeën geven is ook belangrijk: plaats ingrediënten samen die je nodig hebt voor je barbecue en vul dit aan met de nodige tools. Denk niet alleen aan de barbecuetools, maar ook aan alles wat je nodig hebt voor een tuinfeest. Leuke tafelaankleding, goede steakmessen en een drankdispenser mogen niet ontbreken bij een barbecue. Het zijn bovendien leuke spullen om het hele jaar cadeau te doen.

 

Met dank aan Barbecook, Berghoff, INTERHAL, TTP CONCEPTS IN STYLE, DUTRY&CO, CODERA, A'DOMO, SEVERIN, STANDARD AHZ, LANDMANN