Nieuwe generatie mixers nog performanter

Gebruiks- en onderhoudsgemak zijn doorslaggevend

Nieuwe generatie mixers

In steeds meer huishoudens is de traditionele handmixer vervangen door een staafmixer. Daarmee is tegenwoordig een stuk meer mogelijk dan soep pureren. Echte keukenpieten zetten echter een staande mixer aan het werk.

AANBOD SLIM SAMENSTELLEN

Handmixers

Bij handmixers ligt de focus op kneden en kloppen. Een handmixer is vooral geschikt voor het bakken (deeg bereiden, slagroom opkloppen …). De apparaten verschillen qua vermogen, design, accessoires …

handmixers focussen op kneden en kloppen

Staafmxiers

In België zien we een ruim assortiment van staafmixers in de schappen. Zo zijn er al instapmodellen met een vaste plastic staaf, een afneembare plastic of rvs-staaf. Ook komen staafmixers als losse motorunit met staaf of als complete set. Hierdoor is er in dit segment veel keuze.

Staafmixers als losse motorunit met complete set

Staande mixers

Bij vele staande mixers zitten drie opzetstukken - draadgarde, deeghaak en platte menghaak ('bisschop') - en een geïntegreerde mengkom.

Vele staande mixers hebben drie opzetstukken

Staande mixer accessoires

Bij bepaalde modellen biedt men nog andere accessoires, bijvoorbeeld voor persen.

Vele staande mixers hebben meerdere opzetstukken 

GOED ADVISEREN

Voor een evenwichtig assortiment is het noodzakelijk om zowel basisstaaf- als handmixers te voeren zonder al te veel accessoires, als volledige mixersets en enkele staande mixers. De aankoopprijs van een keukenmachine of foodprocessor ligt hoger, dus de waarde van deze schappen is minstens zo groot, ondanks het feit dat er minder keuze is.

DOORSLAGGEVENDE CRITERIA 

MESSEN

Het soort messen van de staafmixer is erg belangrijk. Meer nog dan de wattage is de kwaliteit van de messen, samen met de vorm van de mixerkop, bepalend voor het eindresultaat. Ze zorgen voor de juiste flow van ingrediënten, wat resulteert in gelijkmatige pureerresultaten en een spatvrije keuken.

Logo Multi-cutting zoneLogo SplashControl technologyLogo PowerBell Plus

ONDERHOUD

Vooral het onderhoudsgemak is voor veel gebruikers doorslaggevend. Demonteerbare onderdelen zijn daarbij zeker een must. Bij een staafmixer is de staaf meestal af te koppelen. Bij een handmixer zijn de menghaken en de gardes afneembaar. De kom van een keukenmachine kan eraf en de accessoires worden snel verwisseld en gemakkelijk gereinigd. Verder zijn heel wat onderdelen en accessoires vaatwasbestendig.

VERMOGEN

Heel wat consumenten vergelijken het vermogen bij verschillende apparaten, waarbij ze denken dat een hoger wattage meer kracht betekent. Dat klopt niet altijd. De echte kracht van een mixer zit in de combinatie van het juiste vermogen en de juiste overbrenging in het apparaat. Metalen i.p.v. plastic overbrengingen brengen de kracht immers beter over én verhogen ook de levensduur. In die zin zijn met een relatief laag wattage zoals bijvoobeeld 200 W als prima resultaten te behalen.

SNELHEID

De nieuwste generatie werkt niet met vooraf ingestelde snelheden, maar op het gevoel. Druk zachtjes op de knop voor grove resultaten en verhoog de druk voor meer kracht en fijnere resultaten. De motor past zich automatisch aan: vol vermogen wanneer nodig en energiebesparend wanneer volle kracht overbodig is.

Logo Smart Speed

ACCESSOIRES

Sommige staafmixers zijn enorm veelzijdig, want verkrijgbaar in diverse sets, bijvoorbeeld met een garde, pureervoet, hakmolen, blender met hakmes en ijscrushmes, foodprocessoraccessoires (om te hakken, te snijden, te raspen, licht deeg te kneden) of een koffie- en specerijenmolen.

Staafmixer met accessoires

 

DESIGN

De meest gebruikte materialen zijn zwart/ rubber, rvs, aluminium en plastic. Er wordt over het algemeen gestreefd naar een strakkere look.

Bij kleinere apparaten is het design minder belangrijk omdat ze meestal in de kast worden opgeborgen. Enkele merken brengen wel bijzondere modellen op de markt die specifieke groepen aanspreken, voornamelijk een jonger publiek, met trendy kleurtjes of luxueuzere uitgaven. Een keukenmachine daarentegen belandt vaak op het aanrecht en moet daarom een eyecatcher zijn.

Enkele mixermerken maken modellen met trendy kleuren

 

GEBRUIKSGEMAK EN DUURZAAMHEID

De nieuwste apparaten liggen goed in de hand. Gebruiksgemak en perfecte controle over het apparaat primeren. Zo is een ergonomische en comfortabele grip voor de staaf- en handmixer gangbaar. Verder zijn ze intuïtief en eenvoudig te bedienen. Bovendien zorgen nieuwe motoren voor minimale geluidsoverlast.

Ten slotte wordt er ingezet op duurzaamheid. Sommige merken gaan er prat op tot 25 jaar mee te gaan. Zij geven dan ook tot zonder probleem 10 jaar garantie op de motor. De onderdelen zijn apart verkrijgbaar en een eigen technische dienst staat in voor eventuele herstellingen.

EXTRA MOGELIJKHEDEN

Voorgeprogrammeerde functies zijn bijkomende troeven. Zo is er bijvoorbeeld ice crush om vliegensvlug ijs voor een cocktail te maken, pre-clean (snel reinigen van mes en blenderkan), slow start (geleidelijk opstarten, zodat de ingrediënten niet opspatten) of smoothie (perfect glad resultaat). Een 'auto-off'-functie schakelt het toestel uit na enkele minuten inactiviteit.

De zogenaamde 'powertoestellen' of (semi)professionele apparaten zijn zeer krachtig en uitermate geschikt voor stevige klusjes als het vermalen van noten of harde kaassoorten. Een enkel model is uitgerust met een uniek veiligheidssysteem dat mixen verhindert, zolang het deksel niet gesloten is.

BETEKENISVOLLE INNOVATIES

Bij staafmixers is er een gepatenteerde technologie waarbij zowel de mixervoet als de messen op en neer bewegen. Dat maakt zelfs de moeilijkste ingrediënten met 40% minder inspanning fijn: kokosnoot, gember, pure chocolade ...

staafmixer waarbij mixervoet én messen op en neer bewegen

Verder is er het kelkvormige voetmesje dat meer snijactie per omwenteling biedt. Deze combinatie zorgt voor gelijkmatiger pureerresultaten.

Een hoger geplaatst staafmixermes gaat ongewenste zuigkracht tegen, waardoor u met veel minder inspanning een perfecte controle heeft over de mixer. Sommige modellen hebben een beduidend langere steel, wat handig is in diepe kookpotten. 

Voorts zijn er ook staafmixers die met een batterij werken, hoewel die een stuk duurder zijn en de meeste merken ze niet in het assortiment hebben. Bij sommige handmixers is de motor verticaal gepositioneerd, wat het gewicht naar de mengkom leidt in plaats van naar de hand. 

 

Trends op het vlak van mixers

Fabrikanten focussen meer dan ooit op het verhogen van de prestaties van staafmixers. Hand- en staande mixers maken nog wel deel uit van het assortiment, maar aan deze toestellen wordt minder aandacht besteed. Een personeelslid dat op drukke dagen de mogelijkheden van een staafmixer uitlegt en toont, is zeker geen overbodige luxe. Weinig consumenten weten immers wat deze en andere mixers allemaal kunnen.

‘Wat zoekt uw klant?

Zoekt uw klant een toestel om stevig te kunnen kneden, om bijvoorbeeld eiwit te kunnen doorkloppen of deeg en ander beslag te bereiden, adviseer hem dan een staande mixer. Dat is eigenlijk een vastgezette handmixer. Dat toestel doet alles zelf. Ze komen over het algemeen met een kom om alle ingrediënten in te stoppen. Sommige staande mixers zijn sterker dan normale handmixers. Het is de meest gebruiksvriendelijke mixer, want alles is geïntegreerd in 1 apparaat, ook de mengkom.

Daarnaast kan, indien je over de juiste accessoires beschikt, met de staande mixer ook pasta en vlees worden bereid. In dat geval spreekt men veeleer van een keukenrobot.

Een handmixer is iets minder gebruiksvriendelijk. Je moet de handmixer en de mengkom zelf vasthouden, en hij heeft geen geïntegreerde mengkom.

Wil uw klant ten slotte smoothies, soepen of sauzen maken, adviseer hem dan een staafmixer. Dit toestel heeft mesjes waarmee je etenswaren kleiner maakt, mixt of pureert. Het neemt heel weinig plaats in en is veel goedkoper dan een staande mixer.

Onderzoek: twee soorten in huis

Uit onderzoek blijkt dat heel wat consumenten zowel een staaf- als een handmixer hebben omdat er toch verschillende recepten mee worden gemaakt, andere gewoontes zijn en men andere verwachtingen van de apparaten heeft. Bij handmixers ligt de focus op kneden en kloppen, voor mensen die graag bakken.

Staafmixers primeren

Veelzijdig

Vandaag investeren de fabrikanten voornamelijk in beter presterende staafmixers. De focus ligt met name op betere messen, het voorkomen van spatten, de mogelijkheid om ook grote stukken te pureren, en op een optimale bediening (minder inspanningen). De huidige staafmixers zijn veelzijdig, met accessoires om te versnijden, hakken, crushen, kneden en kloppen, raspen en vermalen (specerijenmolens). Dat alles gebeurt door middel van ‘easy to click’ opzetstukken.

Verwachtingen consument

Snelheid, vermogen

Belangrijk voor de consument zijn snelheid en vermogen. De nieuwste staafmixers hebben een vermogen tot wel 1.000 watt. Deze toestellen laten ze bovendien makkelijk hanteren. Sommige bevatten een motor die volgens de noden vol vermogen draait of energie bespaart en bovendien traag start, zodat de ingrediënten niet opspatten. Niet alleen de wattage bepaalt de kracht van het toestel, ook de energieoverbrenging in het apparaat is van belang.

Gebruiksgemak

Uiteraard mag een staande mixer er ook goed uitzien. Per slot van rekening blijft die meestal rechtop staan op het aanrecht en wordt hij niet opgeborgen. Een staaf- of handmixer daarentegen verdwijnt vaak in een keukenkast. Maar naast het design zijn ook het gebruiksgemak en een perfecte controle over het apparaat belangrijk. Veel staafmixers hebben een ergonomische en comfortabele grip met reliëf om gemakkelijk vast te houden en schoon te maken.

Geluid

Het geluid van een hand- of staafmixer is meestal niet storend. Vooral bij staande mixers is het geluid belangrijk, aangezien die gedurende langere tijd op het aanrecht staan te mixen of kneden. Over het algemeen maken mixers overigens minder geluid dan bijvoorbeeld blenders.

In de winkel

Assortiment

Iedere consument is uniek en heeft andere verwachtingen.

Staafmixers zijn steeds frequenter aanwezig in het winkelassortiment. Handmixers worden vervangen door staaf- en staande mixers en zijn daardoor minder in het assortiment te vinden. Voor een evenwichtig assortiment is het noodzakelijk om zowel basis staafmixers te hebben (zonder al te veel accessoires) als volledige staafmixersets.

POS-materiaal

U moet goed weten wat de consument van plan is. Indien hij vooral wil bakken, kiest hij best voor een staande mixer of keukenrobot. U moet als winkelier ook heel duidelijk maken welke accessoires meegeleverd worden, zodat je klant goed weet wat hij met zijn aankoop allemaal kan doen. De fabrikant helpt hierbij met verhelderend POS-materiaal.

Video’s

Sommige fabrikanten maken demo- en receptenvideo’s die duidelijk de mogelijkheden van staafmixers tonen. Die video’s zijn bovendien een bron van inspiratie. Winkeliers kunnen deze ook delen op hun website of instore.
Sommige spelers nodigen hun klanten graag uit voor demonstraties (op afspraak), of ze geven demo’s op opendeurdagen en beurzen van klanten.

Live mixen

Weinig consumenten weten veel over mixers. Advies is erg welkom. Op drukke dagen kan u bijvoorbeeld altijd iemand actief bij de productgroep plaatsen, eventueel zelfgemaakte drank of etenswaren laten proeven en de mogelijkheden van de producten uitlichten.

Recepten

Nog een toegankelijke en goede manier om de consument van extra info te voorzien, zijn recepten. Er ontbreekt bij de consument vaak kennis over de mogelijkheden van het product. Er kunnen veel meer gerechten mee worden gemaakt dan hij of zij denkt. Dit geldt trouwens niet alleen voor mixers.

Meer weten over

KLEIN ELEKTRO

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Argus 

Argus maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.