Opbergboxen: de groene alternatieven groeien

Eco

Er is vraag naar opbergoplossingen voor niet-voedingswaren in gerecyclede kunststof. Zo is er nu een volledige lijn van opbergboxen, ladekasten en -bakjes alsook wasmanden die volledig uit gerecycled plastic bestaan

 

Door de coronacrisis leek het klimaatthema wat op de achtergrond verdrongen in het maatschappelijke discours. Maar volgens bedrijven uit de sector van de opbergdozen en manden is de groene bewustwording bij de consument wel degelijk bezig. Dus lijkt het tijd om het aanbod aan ecologische opbergboxen, manden en dozen in kaart te brengen.

Ecologie is een prioriteit voor uw klant

Onderzoek van de Belgische handelsfederatie Comeos toonde het in 2018 al aan: ecologische producten behoren tot de prioriteiten van de consument. En ook de drie gesproken spelers op de markt van opbergboxen, dozen en manden focussen op duurzame producten. Een van hen wijst daarbij op een grote invloed vanuit Scandinavië, waar het milieubewustzijn rond plastic al veel langer speelt. Welke ecologische opbergoplossingen bieden deze bedrijven vandaag?

ECOLOGISCHE OPBERGBOXEN

In gerecyclede kunststof

Aan de ene kant vindt u heel wat opbergoplossingen voor niet-voedingswaren in gerecyclede kunststof, zoals PP. Een bestaande lijn van opbergboxen, ladekasten en -bakjes en wasmanden is bijvoorbeeld recent naar volledig gerecycleerde kunststof omgezet. Daarnaast bestaat een nieuwe lijn opbergmanden uit 100% gerecyclede kunststof. En later dit jaar worden lijnen met transparante opbergboxen van hetzelfde merk verder uitgebreid met boxen gemaakt uit volledig gerecyclede kunststof. Net als met kleinere inhouden van 1,2 en 2 liter, om kleinere spulletjes in op te bergen. Tegelijk vindt u afvalemmers uit gerecyclede kunststof, in verschillende kleuren en inhouden. Uw klant kan er zowel een recyclingstation mee opbouwen, als er spullen zoals speelgoed en gereedschap in opbergen. Het doel is de klusjes afval scheiden of opbergen wat mooier en leuker te maken, op een vrolijke en kleurrijke manier.

Brabantia
Ook afvalemmers in gerecycled plastic scoren. Ze zijn er in verschillende kleuren en inhouden

 

In biogebaseerde plastic

Daarnaast bestaan er opbergboxen en manden in bioplastic, van Scandinavische makelij. Dit bioplastic bestaat volledig of deels uit organisch, hernieuwbaar materiaal, zoals vezels van suikerriet. Indien het deels daaruit bestaat, is het aangevuld met gerecyclede plastic. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om biogebaseerde PE of PA. Deze bioplastics zijn dan wel niet biologisch afbreekbaar. Op dat suikerriet komen we zo meteen terug.

In biomateriaal

In dit materiaal vindt u stapel- en opbergdozen, specifiek voor het bewaren van voeding, opnieuw van een Scandinavische fabrikant, die enkel gemaakt zijn uit suikerriet. Ze zijn bijgevolg volledig biologisch afbreekbaar en bevatten geen plastic.

Andere alternatieven voor plastic?

Daarnaast bestaan er nog stapeldozen met deksels uit bamboe. Momenteel kunt u die echter niet via de gesproken bedrijven verkrijgen, hoewel één onder hen zich daarin wel verdiept.

KENMERKEN

Kwaliteit

Zowel de fabrikanten van opbergoplossingen uit volledig gerecyclede kunststof als de invoerder van dozen uit bioplastic en biomateriaal benadrukken dat de producten niet op kwaliteit inleveren. Met dat verschil dat ze beter voor het milieu zijn, omdat ze geen plastic of geen nieuwe plastic gebruiken.

Ecologische opbergoplossingen mogen vandaag gezien worden, ook in het wit
Ecologische opbergoplossingen mogen vandaag gezien worden, ook in het wit

 

Mooier en ook wit

Vroeger waren opbergboxen in gerecyclede plastic louter donker gekleurd. Bijvoorbeeld zwart, maar dan geen zuivere tint, omdat de kleur verkregen werd door allerlei gerecupereerde plastics te vermengen, aangevuld met een kleurstof. Vandaag vindt u echter opbergboxen en manden met gerecyclede plastic die compleet wit zijn, naast andere meer egale en lichtere kleuren, zoals munt, grijs en dennegroen, of taupe. 
Ook algemeen hebben fabrikanten vandaag meer aandacht voor de esthetiek van ecologische opbergboxen en manden. Die eerste gaan misschien nog in een kast of opbergruimte, maar die laatste mogen gerust in het zicht staan. Relatief nieuw is daarbij ook het deksel op opbergboxen in gerecyclede plastic: vroeger ontbrak dat, nu niet meer.

VERKOOP

Waarom verkopen?

Waarom zou u opbergmateriaal uit volledig gerecyclede kunststof, bioplastic of biomateriaal verkopen? Ten eerste, omdat u daarmee uw assortiment opwaardeert en op die manier een ander cliënteel aantrekt. Dan moet u wel het concept in voldoende grote mate volgen –een breed genoeg gamma van ecologische opbergoplossingen aanbieden. Op die manier maakt u immers duidelijk dat klanten hiervoor bij u terechtkunnen, dat u daarmee bezig bent. Zo krijgt u een publiek dat bekommerd is om het milieu en dus ecologische producten koopt. Anderzijds verkoopt u zo producten uit allerlei prijscategorieën, waardoor u ook klanten over de vloer krijgt die niet louter voor het goedkoopste gaan, maar ook voor ecologisch en goede kwaliteit. Daarnaast vormen ook ecologische opbergboxen en manden gewoonweg ruimtebesparende oplossingen, om spullen netjes en praktisch te organiseren, zoals vanouds. 

Hoe presenteren?

Het is belangrijk om duidelijk over het gebruikte ecologische materiaal en de opbergsystemen te communiceren naar uw klanten. Zo nemen consumenten de ecologische oplossingen au sérieux. Daarvoor bieden meerdere merken displays, affiches, folders over de voordelen, video’s die u in de zaak of op sociale media kunt tonen. 

 

Met dank aan Brabantia, Curver en Plastinox

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Argus 

Argus maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.