vaatwassers doen hun ding steeds beter

De consument verwacht veel van een vaatwasser. Een propere vaat blijft natuurlijk primordiaal, maar daarnaast spelen ook andere criteria een rol. Een overzichtje.

Properheid

Slimme sproeiarmen

Steeds meer modellen zijn uitgerust met een satellietsproeiarm. Diens veelzijdige dubbele rotatie werkt vanuit voortdurend veranderende hoeken, wat het kookgerei perfect reinigt. Een ander - gepatenteerd - wassysteem bestaat uit een cirkelvormige drager die rond zijn eigen as draait, met daarop een sproeiarm die in tegenovergestelde richting roteert met verschillende gerichte sproeigaten. Dat systeem is afgestemd op een optimaal wasresultaat én een beperkter waterverbruik.

SMEG_STL7224L

Dit gepatenteerde systeem spuit spiraalvormige wasstralen voor een maximaal bereik van de vuile oppervlakken van de vaat

 

Krachtige sproeidruk

Vaatwassers zorgen tegenwoordig voor een intense reiniging in een afgebakende zone. Dankzij extra krachtige stralen en eventueel hogere temperaturen bieden ze een nog intensiever en krachtiger programma in de onderste korf. Voorspoelen of weken van eetgerei met hardnekkige etensresten is daarmee niet langer nodig. Heel wat modellen hebben sensoren die de troebelheid/bevuilingsgraad van het water monitoren en de ideale temperatuur navenant aanpassen, evenals de hoeveelheid en het tijdstip voor het toevoegen van vers water.

WhirlpoolADP9070

snelheid

De consument verkiest een vaatwasser die een snelle cyclus uitvoert zodat hij dezelfde avond nog een tweede lading kan verwerken. Bij een een toonaangevend merk is tijd zelfs de leidraad geworden. De gebruiker kan kiezen voor een snel programma van 30 minuten boven de 50°C dat een perfect afwasresultaat oplevert.
Toestellen van andere merken bieden bijvoorbeeld een snel programma van eveneens 30 minuten bij 45° of 38°C. Die programma's voldoen om licht vervuild vaatwerk proper te krijgen. Een recentere uitvinding zijn programma's van 1 uur die op 65°C wassen en drogen. Ideaal voor een matig vuile vaat, zelfs met een volle lading.
Ook bestaan er machines met een toets voor het instellen van een variabele snelheid. Die deelt de duur van een programma door 3. Een cyclus van bijvoorbeeld 3u30 duurt dan maar 1u10 - met dezelfde was- en droogprestaties.
Bij andere merken is de wascyclus te verkorten tot 55% - afhankelijk van het geselecteerde programma.

Miele PowerDisk

geluidsarme werking

In bepaalde woningen zijn ook de decibels die vaatwassers produceren - of beter, niet produceren - uitermate belangrijk. Een 's nachts werkende machine mag de gebruiker natuurlijk niet van zijn slaap houden. Ook in woningen met een open keuken stellen bewoners een stille werking erg op prijs.

De steeds betere geluidsisolatie is mogelijk door middel van efficiëntere materialen, maar ook via specifieke programma's, die bij hun keuze de dB-waarde met 2 tot 3 punten verminderen. De stilste topmodelllen op de markt produceren op het moment van schrijven slechts 37 dB - ter vergelijking: de doorsnee vaatwasser produceert ca. 42-44 dB. Wel doet de stille vaatwasser er wat langer over om tot eenzelfde afwasresultaat te komen. Maar dat nodigt dan weer uit tot nachtelijk gebruik. Stillere programma's zijn ook mogelijk dankzij nieuwe invertermotoren. Bij een bepaald merk zorgt een innovatief hydraulisch systeem aan de onderkant van de kuip voor een verder lager geluidsniveau.

Beko IonGuard

Milieuvriendelijker

Ecologie wint ook bij de aankoop van vaatwassers al geruimte tijd aan belang, wat zich vertaalde in de energieklasses. Het aantal vaatwassermodellen met A+++ label is sinds de invoering van de energieklassen snel toegenomen.

Minder elektriciteit

De consument bepaalt zelf wanneer hij het ecoprogramma inschakelt - wat zoals gezegd iets meer tijd vraagt.
Sommige merken voorzien op hun vaatwassers een gebruikersinterface waarmee de consument kiest voor een programma in functie van de beschikbare tijd: 30, 60 of, 90 minuten. De interface toont informatie over het verbruik, m.a.w. hoe ecologisch het specifieke programma is - het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een optie zoals 'extra krachtig' een hoger verbruik met zich meebrengt.

Minder water

Sommige machines werken standaard met waterrecirculatie, wat een lager waterverbruik oplevert - minder dan 7 liter per cyclus. Bepaalde vaatwassers bieden een lager waterverbruik aan als een extra optie bij een gewoon programma. Andere hebben zoals gezegd sensoren die de hoeveelheid water aanpassen volgens de mate van vervuiling (vast en vloeibaar). Ten slotte bestaat er een 'halve belading' functie voor een lager water- (en energie)verbruik.

Minder vaatwasmiddel

Een vaatwasser met autodosering meet de optimale hoeveelheid wasmiddel af overeenkomstig het gekozen programma; wat geld bespaart en problemen met zeepresten of spoelen voorkomt. 
Een wereldprimeur is een gepatenteerde autodoseerfunctie met behulp van een powerdisk, een schijf met 200 gram detergent, zout en glansspoelmiddel. Afhankelijk van de intensiteit van het gekozen programma en/of de vervuilingsgraad verbrukt de wasser per beurt tussen 14 en 28 gram. Het toestel bepaalt het tijdstip van producttoevoer. Kiest u voor automatisch, dan treedt een voorgeprogrammeerd schema in werking. Dit systeem is veel ecologischer dan all-in-onetabletten, die in vele gevallen overgedoseerd zijn. Door overdosering verslijt de vaatwasser sneller. 

AEG E63806PW
Deze vaatwasser beschikt over ontgeuringstechnologie en maakt geen gebruik van schadelijke chemicaliën
Miele PowerDisk
Dit systeem doseert bij elke rotatiecyclus 7 gram detergentpoeder - dat gebeurt twee tot vier keer, afhankelijk van de cyclus. Dit systeem verbruikt minder detergent 

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Argus 

Argus maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.