- 13 februari 2023
- Door Josefien De Bock
Voor elk gerecht de juiste kookpot
Inspelen op groeiende vraag naar gebruiksgemak en energiezuinigheid
Tijdens de pandemie heeft de consument geleerd om vaker thuis te koken en er ook meer plezier aan te beleven. Hierdoor wordt er meer aandacht besteed aan het juiste keukenmateriaal, wat zich dan weer vertaalt in een groeiende interesse in kwalitatieve kookpotten. Gebruiksvriendelijkheid staat centraal en steeds meer fabrikanten trekken de ecologische kaart om in te spelen op de wereld van vandaag. Als handelaar is het belangrijk dat u over voldoende productkennis beschikt, zodat u uw klanten kunt helpen bij de aankoop van de juiste kookpot(ten).
breed assortiment
meer en gezonder koken
Veel mensen leerden de tijdens de coronapandemie hoe plezant koken is en begonnen daardoor kritischer te kijken naar de kwaliteit van hun kookgerief. Naast méér wordt er ook gezonder gekookt. Potten en pannen met een stoominzet gaan vlotjes over de toonbank omdat de consument wil dat vitamines en mineralen zoveel mogelijk behouden blijven tijdens het koken.
"Naast de afmeting speelt de vorm van de kookpot een rol"
afmetingen en vormen
Naast grote kookpotten zijn er een aantal formaten die het altijd goed doen. Mogen niet in uw assortiment ontbreken: kookpotten met een diameter van 20, 24 en 28 centimeter, en steelpannen met een diameter van 14, 16 of 18 centimeter. De gangbare maat bij de wokpannen is 28 centimeter. Zorg dat u naast deze bestsellers ook minder populaire modellen in uw gamma opneemt. Zo spreekt u een brede groep consumenten aan.
Naast de afmeting speelt de vorm van de kookpot een rol. Vierkante potten worden vooral gebruikt in professionele keukens, minder door de consument. Meestal gaat het om warmhouders of au-bain-mariepotten. Ronde potten laten weinig tot geen restjes achter, terwijl ovalen pannen handig zijn om bijvoorbeeld vis te bakken. Rond of ovaal is vooral een persoonlijke keuze van de consument. Daarnaast zijn er allerlei ‘speciale’ producten zoals lage stoofpannen, rijstkokers, paellapannen, vispannen en zelfs broodbakpannen. Kortom, een kookpot voor elk type gerecht.
materiaal
Kookpotten bestaan in verschillende materialen. Dé klassieker is inductiegeschikt inox in roestvrij staal, een sterk materiaal met een zeer lange levensduur. Aluminium kookpotten zorgen voor een goede warmtegeleiding. Het voordeel van aluminium kookgerief is dat het vaak een mooi design heeft, handig en licht is in gebruik en minder kost. Het nadeel is dat het een minder sterk materiaal is (tenzij het gaat om gealuminiseerd staal) en dus sneller verslijt, wat in strijd is met de huidige trend naar verduurzaming.
Met potten uit gerecycleerd aluminium bieden veel merken een antwoord op de zoektocht van de consument naar manieren om duurzaam en energiezuinig te koken. Kookpotten met aan de buitenkant warmtegeleidend koper scoren goed in de iets hogere prijsklasse, zeker als ze beschikken over een tussenlaag in aluminium en een binnenste laag in roestvrij staal. Ze zorgen voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling, wat energiebesparend is. Ten slotte zijn er nog kookpotten in gietijzer, die aansluiten bij de trend van slow cooking.
assortiment van kleur
De meeste kookpotten en -pannen zijn inoxkleurig, zwart of grijs. We zien ook hier en daar frisse kleuren (bv. pastel), waardoor het kookgerief als eyecatcher op de eettafel kan blijven staan.
"Op het vlak van energiezuinigheid hebben kookpotten met een glazen deksel een streepje voor"
Trends en evoluties
ecologisch denken
Meer en meer merken breiden hun gamma uit met kookpotten op basis van gerecycleerde materialen. Daarnaast besteedt men ook meer aandacht aan een design dat zo lang mogelijk meegaat, bijvoorbeeld door in te zetten op een duurzamere anti-aanbaklaag. Sommige kookpotten zijn voorzien van een warmte-indicator om te bakken op de juiste temperatuur, zodat minder energie verloren gaat. Veel kookgerief is tegenwoordig ook recycleerbaar en kan aan het einde van de levensduur een tweede leven krijgen als de consument het binnenbrengt in een recyclagepunt. Tot slot, levert men kookpotten tegenwoordig vaak in een milieuvriendelijke, recycleerbare verpakking.
slow cooking
Meer consumenten nemen meer tijd voor het kookproces. Potten en pannen in gietijzer sluiten perfect aan bij deze slow-cookingtrend. Dit is een zeer duurzaam materiaal dat warmte gelijkmatig verdeelt en lang vasthoudt, ideaal voor stoofgerechten. Gietijzeren kookpotten hebben vaak een ovale vorm omdat grote stukken vlees, die doorgaans lang op het vuur moeten staan, hier goed in passen. Door het geëmailleerde oppervlak is er een kleine kans op aanbakken. Gietijzer is een zwaar materiaal, al komen er steeds meer lichtere versies op de markt voor extra gebruiksgemak, vaak ook in trendy kleuren.
Groene en gezonde antikleeflaag
Kookgerief voorzien van een kwalitatieve en groene antikleeflaag, die met minder energie wordt geproduceerd, gaat ook vlot over de toonbank. De nieuwste antikleeflagen combineren antikleefeigenschappen, hittegeleiding en duurzaamheid. Zo kan de consument gezonder en efficiënter koken, met minder vet en een kleinere impact op de planeet. Steeds meer worden coatings gemaakt met schone pigmenten waaraan geen lood of cadmium zijn toegevoegd.
glazen deksels
Op het vlak van energiezuinigheid hebben kookpotten met een glazen deksel een streepje voor. Wie niet voortdurend het deksel van de pot moet halen om het gaarproces te controleren, bespaart heel wat energie. Zo’n deksel is doorgaans onbreekbaar en voorzien van een stoomgaatje, zodat stoom het glas niet beslaat en je het deksel alsnog moet optillen.
gebruiksgemak
plaatsbesparing
Om de orde te bewaren, bestaat er kookgerief dat makkelijk stapelbaar is. Zo kunnen platte deksels met een speciale ‘butterfly’-knop snel en ordelijk opgeborgen worden. Sommige merken hebben deksels met een siliconen rand in hun gamma, die passen op kookpotten van verschillende diameters. De siliconen rand zorgt bovendien voor extra energiebesparing én zo’n deksel is eenvoudig stapelbaar.
afneembare- en hittewerende handgrepen
Ook kookpotten met afneembare handvatten dragen bij aan orde in de keukenkast. Een bijkomend voordeel van deze handgrepen is dat je de kookpot makkelijk van het fornuis naar de oven kan verplaatsen, mits het afnemen van de handvatten. Om kookgerief niet te beschadigen bij het stapelen in de keukenkast kan je gebruikmaken van een pannenbeschermer. Zo vermijd je dat de kwetsbare antikleeflaag aangetast wordt door krassen.
Sommige handgrepen zijn bestand tegen 260 °C en kunnen in de oven (bv. gietijzeren reeksen met lederen grepen). Zo kan de gebruiker de pot vastnemen zonder ovenwanten. Grepen uit kunststof nemen de warmte evenmin op en zijn bestand tegen temperaturen tot 150 °C. Een handgreep in roestvrij staal neemt de warmte wél op en kan in de oven tot boven 20 °C. Hier is het aan te raden om een pannenlap of ovenhandschoen te gebruiken.
geïntegreerde dampkap
De consument kan ook kiezen voor een kookplaat met een geïntegreerde dampkap, achteraan of centraal in de plaat. Zo’n downdraft afzuigsysteem vraagt om een specifiek type potten en pannen die aangepast zijn aan deze technologie, zoals aan de hand van een zijdelings stoomventiel in de siliconenrand van het deksel.
multifunctionaliteit
Sommige merken bieden potten en pannen aan die verschillende bereidingswijzen mogelijk maken in één handig product: koken, bakken, braden, grillen, stomen … Dit type kookpotten is doorgaans gemaakt van licht materiaal dat makkelijk te hanteren is. Ze hebben een compact ontwerp, waardoor ze ordelijk en vlot kunnen opgeborgen worden in de keukenkast. Ze zijn bovendien eenvoudig te reinigen en vaatwasbestendig.
Met medewerking van Beka Cookware, Berghoff, Billiet, La Cucina, Le Creuset, Schulte-Ufer, Rohe en Tefal